CEO of burgemeester voor één dag

Ruim honderd kinderen tussen de 8 en 16 jaar waren donderdag voor één dag baas van een groot bedrijf of ziekenhuis, of waren burgemeester of wethouder. Met deze 'super Bliksemstage' wil het bedrijfsleven kinderen die opgroeien in een omgeving met veel werkloosheid en weinig rolmodellen laten zien hoe belangrijk een goede start op de arbeidsmarkt is. Ruim een half miljoen kinderen leven onder de armoedegrens, dat is een op de negen, zegt Daniël Roos, directeur van JINC, een non-profitorganisatie die de stages organiseert voor de hoogste klassen van de basisschool en leerlingen uit het vmbo in een aantal grote steden. Jaarlijks gaan 30 duizend kinderen op stage. 'Zij staan bijna altijd op achterstand. We willen hun blik verruimen. Hoe kan je een vak kiezen als je nooit iets meemaakt?' Naast de stages van een dag geven bedrijven op scholen lessen sociale vaardigheden en ondernemerschap. Op het vmbo komen hrm-managers langs om sollicitatietrainingen en loopbaanadviesgesprekken te oefenen.

Nanda Troost en Lisa Koetsenruijter
PostNL-baas Herna Verhagen luistert naar Rania. Beeld Io Cooman
PostNL-baas Herna Verhagen luistert naar Rania.Beeld Io Cooman

Minaiseline (12) is bang voor bloed. Toen ze een keer met haar zus op de Eerste Hulp was, moest ze overgeven nadat ze een bloedende voet had gezien. Toch staat het meisje vandaag op de afdeling Bloedafname in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis. Samen met klasgenoot Marieli (13) van de Agnesschool uit de Feijenoordbuurt is ze voor een dag de 'baas van de toekomst'. De twee worden ontvangen door personeelsmanager Tijs van de Wielen en nemen een kijkje op verschillende afdelingen.

Voor het bliksembezoek aan het hart van het ziekenhuis, de gang met operatiekamers, zijn ze, geheel in ziekenhuisstijl, in hygiënische kleding en groene haarnetten gehuld. Ze mogen even achter de operatierobot en gluren door het raampje van een operatiekamer. 'Je ziet geen bloed hoor', verzekert de anesthesist die hen rondleidt.

Bij gynaecologie krijgen ze een echo van hun blaas. Minaiseline over het zwart-witplaatje: 'Dat gaat in mijn plakboek.' Ze mogen achter het stuur van de ambulance zitten en krijgen in de gipskamer voor even een gipsen arm aangemeten. In het klinisch labaratorium kijken ze met een vies gezicht naar de potjes urine. Marieli: 'Iel, die is een beetje sappig.' Als de koelkast met zakjes bloed in beeld komt, loopt Minaiseline even de hoek om.

Al snel is ze weer terug: ze heeft een vraag. 'Wat betekent A-negatief?' Gedurende de ochtend toont ze zich vaker nieuwsgierig. Van de rondleidende fysiotherapeut wil ze bijvoorbeeld weten: 'Als kinderen emotioneel worden, wat doet u dan?'

In de gang bij de operatiekamers kijken de meisjes hun ogen uit en zijn ze stil van de indrukken. Wanneer net buiten de operatiekamer een ziekenhuisbed met daarop een net geopereerde patiënt langsrijdt, kijkt Marieli het gefascineerd achterna. Minaiseline duikt schuchter weg. Bij terugkomst in de kleedkamer is ze wit weggetrokken.

'Kom, we gaan even wat eten', zegt hun begeleider. 'Je moet ook nooit op een lege maag de OK in.'

Minaiseline en Marieli hebben lol in het Maasstad Ziekenhuis. Beeld Io Cooman
Minaiseline en Marieli hebben lol in het Maasstad Ziekenhuis.Beeld Io Cooman

Veel leukere postzegels - PostNL

Witte enveloppen zijn zo saai. En dat geldt ook voor koning Willem-Alexander op een postzegel die vooral blauw is. De enveloppen en kaarten kunnen veel leuker met emoticons. En met een hologram in een postzegel kan Garfield de kat ook lachen als je de brief kantelt als je 'm op de bus doet.

Bilal el Mohammadi en Rania Yashia, beiden 12 jaar oud en leerling in groep acht van 't Palet in de Haagse Schilderswijk, zitten donderdag voor één dag op de stoel van Herna Verhagen, de hoogste baas van PostNL. Ze weten wel wat ze willen veranderen bij het bedrijf dat jaarlijks het aantal brieven en kaarten met zo'n 10 procent ziet dalen. Alleen de pakketten zijn een groeimarkt, met een miljoen stuks per dag rond Sinterklaas en Kerst, het dubbele van wat er normaal wordt bezorgd.

De nieuwe directeuren kunnen na een rondleiding met Verhagen meteen aan de slag. 'We zijn op zoek naar het kaartje 2.0, zodat we elkaar vaker een kaart sturen. Als jullie dat voor ons zouden kunnen maken?', vraagt Verhagen. En terwijl Verhagen naar haar flexwerkplek een verdieping hoger gaat, wordt er druk geknipt en geplakt op de afdeling communicatie.

Eerst hebben de scholieren vragen gesteld als 'Wilde u altijd al leiding geven aan een grote organisatie?' (Rania), 'Deelt u de taken uit aan de mensen die hier werken?' (Bilal). Verhagen wil op haar beurt weten wat ze zouden veranderen als ze hier de baas zouden zijn. Minder saaie kaarten en postzegels dus.

Beiden weten nog niet wat ze willen worden: 'Iets met talen.' Lekker leren en volhouden, is het advies van Verhagen. Ze haalt er de commercieel directeur bij als de twee hun plannen presenteren. Bilal laat zijn kaart met videoboodschap zien. Zo'n kaart is leuk om zelf met je telefoon te maken en wordt langer bewaard, zegt hij. Op de postzegel van Rania neemt voetballer Lionel Messi eerst de bal aan en laat het hologram hem daarna scoren. Het oordeel van de hoogste baas van PostNL? 'Helemaal geen onrealistische plannen. Dit gaan we onderzoeken.' Nanda Troost

Bijzaken Provincie - Zuid-Holland

De dienstauto van de commissaris van de koning haalt Ayoub Aouragh (11) 's ochtends op uit de Haagse Schilderswijk. Voor een dag neemt hij de functie van 'baas' van Zuid-Holland over van Jaap Smit (57). De CDA'er ontvangt Ayoub en assistent-commissaris Taha (11) op het provinciehuis. Voordat Smit zijn functie overdraagt, legt de commissaris de taken van de provincie aan zijn opvolger uit. Hij vraagt of Ayoub weet waar hij zich mee bezig gaat houden. 'Ja, bijzaken', antwoordt de leerling van Basisschool 't Palet. De schuchtere 11-jarige heeft een havo-advies, wil economie studeren en daarna accountant worden. 'Dan kan je reizen, dan zie je veel landen.' Baas voor één dag is wel leuk, maar hij hoeft later niet per se aan het roer te staan. 'Ik wil liever gewoon aan het werk.'

Ayoub en Taha maken een selfie met commissaris Jaap Smit. Beeld Io Cooman
Ayoub en Taha maken een selfie met commissaris Jaap Smit.Beeld Io Cooman

Terwijl Smit van zijn vrije dag gebruik maakt door warmpjes in Den Haag een symposium bij te wonen gaat Ayoub de kou in. De kersverse commissaris gaat zich deze dag buigen over de aanleg van het hoogwaardig openbaar vervoer in de Randstad. Ayoub vertrekt per bus naar Alphen aan den Rijn en Waddinxveen. Hij krijgt groep 7 van een Delftse basisschool mee, bezig met een project over het openbaar vervoer. De provincie heeft een cameraman meegestuurd en Radio 2 wil hem ook interviewen. Hagel en natte sneeuw vormen het decor van de provincie die hij voor één dag bestuurt. Terug op het provinciehuis brengt de jonge commissaris verslag uit aan het OV-Bureau Randstad. De Delftse kinderen klagen er over dat station Waddinxveen onveilig is, geen beschutting biedt en er eigenlijk niets te beleven valt. Een meisje suggereert dat de jongens waarschijnlijk graag een Xbox op het station zien. Ayoub stelt voor zonnepanelen te installeren. Voordat de dienstauto hem weer naar huis brengt, wil de geschreven pers nog wat vragen stellen. Of hij media-aandacht leuk vindt? 'Ja hoor, maar het hoeft niet elke dag. Een keer per maand of zo is beter.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden