nieuws

Centrale banken maken beleggers gek: zelfs Griekenland heeft nu negatieve rentes

Maandag legden beleggers voor het eerst in de geschiedenis geld toe op Griekse obligaties met een looptijd van vijf jaar. Waarom doen beleggers dit?

In de Griekse gemeente Veria oogst een man perziken. De ECB koopt, vanwege de coronacrisis, Griekse staatsschulden op. Beeld Bloomberg via Getty Images
In de Griekse gemeente Veria oogst een man perziken. De ECB koopt, vanwege de coronacrisis, Griekse staatsschulden op.Beeld Bloomberg via Getty Images

Zou u geld lenen aan iemand met een schuld die twee keer zo groot is als zijn jaarinkomen? Die amper tien jaar geleden vrijwel bankroet was? En o ja, u krijgt er vijf jaar lang geen cent rente voor terug. U zult juist moeten bijbetalen.

Beleggers in Griekse staatsschulden hebben er geen enkele moeite mee. Maandag legden zij voor het eerst in de geschiedenis geld toe op obligaties met een looptijd van vijf jaar. Eerder was alleen de rente op korter lopend schuldpapier negatief.

Dat geld lenen voor overheden in de eurozone niet langer geld kost, begint al bijna te wennen. Nederland ontvangt ruim een half procent rente op haar 5-jarige obligaties. Alleen Italië, dat met een van de grootste schulden ter wereld kampt, moet nog een piepklein beetje lappen. Griekenland staat er op het eerste gezicht niet beter voor. Het mag zich, ten opzichte van de omvang van de economie, zelfs Europees kampioen schulden noemen. Eind vorig jaar stond de teller op meer dan 205 procent van het bbp.

Een klein decennium terug stonden de Grieken dan ook aan de rand van de afgrond. In 2012 liep de rente op dezelfde categorie obligaties op tot boven de 60 procent. Met andere woorden: om 1 miljard euro te lenen, had het Zuid-Europese land commerciële beleggers jaarlijks 600 miljoen euro moeten betalen.

Trojka

Ondoenlijk, natuurlijk. Om de euro te redden besloten de andere lidstaten, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds Griekenland geld te lenen. Dat deed deze ‘trojka’ tegen zeer strenge voorwaarden. Griekenland moest snijden in pensioenen en salarissen en verkocht een haven aan de Chinezen. De economische activiteit kromp er met een kwart.

Hoe het mogelijk is dat beleggers datzelfde land nu ineens willen sponsoren om te lenen? Het gaat stukken beter met de Griekse economie. Maar analisten wijzen ook naar de ECB, die houdt de rente uitzonderlijk laag. Daardoor nemen pensioenfondsen en andere investeerders steeds meer risico’s om nog een beetje rendement te behalen. De centrale bank koopt, vanwege de coronacrisis, ook Griekse staatsschulden op. Vorige week liet ECB-president Christine Lagarde weten hier voorlopig niet mee te stoppen.

Dat maakt dat de financiële markten zelfs Griekenland als een risicoloze belegging zien. Aardig detail: het middelpunt van de eurocrisis kan zich inmiddels goedkoper in de schulden steken dan de sterkste economie ter wereld; de Verenigde Staten betalen voor soortgelijke obligaties driekwart procent meer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden