Centrale banken gezamenlijk in actie tegen crisis

Eerste gecoördineerde actie sinds 11 september 2001...

Van onze verslaggever Ferry Haan

AMSTERDAM De centrale banken van Europa, de VS, Groot-Brittannië, Canada en Zwitserland zijn woensdag in een zeldzame gezamenlijke actie in beweging gekomen om de kredietcrisis te bestrijden. Het is voor het eerst sinds de aanslagen van 11 september 2001 dat de banken zo in actie komen.

De commerciële banken kunnen rekenen op miljarden extra om hun kredietproblemen op te lossen. De Amerikaanse centrale bank, de Fed, heeft 24 miljard Amerikaanse dollar ter beschikking gesteld aan de Europese (ECB) en de Zwitserse centrale bank. Deze miljarden dollars worden als leningen aangeboden.

Hierbovenop biedt de Fed de Amerikaanse banken 40 miljard dollar extra krediet aan voor het einde van het jaar. Ook belooft de Fed in januari opnieuw twee keer met miljarden dollars te komen.

De financiële markten reageerden juichend. Het verlies van de Amsterdamse AEX-index van 0,5 procent veranderde in enkele minuten in een winst van 1 procent. Eerder duikelden de aandelenkoersen met 2 procent, uit teleurstelling over een kleine renteverlaging van 0,25 procent door de Amerikaanse centrale bank. Ook renteverlagingen in Canada en het Verenigd Koninkrijk zetten geen zoden aan de dijk.

Ruben van Leeuwen, econoom van ABN Amro, meldt dat de gecoördineerde actie de financiële markten ‘weer vertrouwen geeft’. Sinds augustus hebben centrale banken vaker geld gepompt in de financiële markten. Dat gebeurde echter telkens op individuele basis. Honderden miljarden aan leningen zijn verstrekt, maar het was niet genoeg om de kredietcrisis te verlichten.

Volgens Van Leeuwen bewijst de centrale-bankenactie in dollars dat de huidige kredietcrisis vooral een ‘dollarprobleem’ is. De rentestijgingen op euroleningen zijn niet vergelijkbaar. De kredietcrisis zal nog enige tijd voortduren, vanwege de aanhoudende problemen op de Amerikaanse huizenmarkt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden