Centrale banken: creëer Europese bankenunie

Een gezamenlijk Europees beleid voor banken kan helpen om de onrust over de toekomst van de euro te verhelpen. Dat stelt de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) in zijn zondag gepubliceerde jaarverslag.

'Er is geen ontkomen aan de conclusie dat een pan-Europees financieel systeem en een pan-Europese centrale bank een pan-Europees bankensysteem nodig heeft', aldus het samenwerkingsverband van 's werelds belangrijkste centrale banken. 'Banken in Europa moeten Europese banken worden.'

Binnen Europa klinkt de laatste maanden een steeds luidere roep om de vorming van een bankenunie. Daarbij moeten de risico's voor Europese banken door de eurolanden samen worden gedragen. Daarnaast zou er een Europees depositogarantiestelsel moeten worden opgetuigd.

Vertrouwen
Volgens de BIB, de centrale bank van de centrale banken, helpt een Europese bankenunie het vertrouwen in de euro te herstellen. Spaarders uit zwakkere landen hoeven bij een gezamenlijk vangnet hun geld niet meer over te boeken naar banken in andere landen, waardoor banken in de zwakke landen betere kansen krijgen om te overleven. In de huidige crisis brengen uitgeholde banken de overheid van het land waar ze vandaan komen in steeds grotere problemen.

Politici moeten die vicieuze cirkel tussen banken en overheidsfinanciën breken, vindt de BIB. De centrale banken hebben met hun buitengewone maatregelen een economische depressie weten te voorkomen, stellen ze in het jaarverslag. Nu moeten de onderliggende problemen in de financiële sector worden aangepakt om de volgende crisis te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden