Centraal Beheer trakteert op een koude kermis

Ziekte en gebrek loeren overal. Tegen dat gevaar verzekeren Nederlanders zich graag. Niemand wil ooit op een houtje bijten. Vandaar de instelling van de WAO die werknemers verzekert tegen verminderde mogelijkheden in hun onderhoud te voorzien....

EINDREDACTIE: WILCO DEKKER EN JAN MEEUS; BIJDRAGEN: HARRY VAN GELDER; GIJS HERDERSCHEÊ en BEN VAN RAAIJ

Wie denkt dat hij dan goed verzekerd is, komt van een koude kermis thuis. Zoals Jacques Groenewegen. Op 9 december 1993 werd hij ziek en precies een jaar later kwam hij, volledig arbeidsongeschikt, in de WAO terecht.

De zekerheden van Groenewegen bleken onzekerheden. Niet alleen omdat hij deels herstelde en tegen alle verwachtingen in voor zijn 'restcapaciteit' een baan vond en vervolgens werd gekort op zijn pensioenopbouw. Ook de ontdekking dat hij niet zo goed verzekerd was als gedacht, was een ontnuchtering voor Groenewegen.

Hij verdiende goed en had boven de gewone WAO een zogenoemde excedent-verzekering. Het was een bedrijfsverzekering bij Centraal Beheer, betaald door zijn werkgever. Die zou ervoor zorgen dat hij bij volledige arbeidsongeschiktheid toch 70 procent van zijn laatste salaris zou ontvangen.

Niets bleek minder waar. Het GAK, dat Groenewegens WAO-uitkering verzorgt, nam het inkomen van 9 december 1994, de WAO-startdatum, als basis voor de uitkering. Centraal Beheer echter pakte het inkomen van 1 januari 1993. En dat scheelt een slok op een borrel. In Groenewegens geval 4,75 procent.

Groenewegen pikte het niet en spande een rechtszaak aan. Nu, ruim zes jaar later, is Groenewegen uitgeprocedeerd. Hij heeft verloren en moet het stellen met bijna 5 procent minder inkomen dan hem was voorgespiegeld. Koude kermis dus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden