Centraal Beheer heeft nog maar veertien dagen

Volgens Centraal Beheer heeft Hans Willemse in april nog 'rustig de tijd om te beslissen'. Pas in juli komt het eerste geld van zijn belastingvrije Spaarloon en zijn Premiespaarrekening vrij....

'De rente is nog eens 0,3 procent hoger' (en wordt dan 3,5 procent) en 'er gaat geen dag rente verloren', flikflooit Centraal Beheer. Teruggerekend naar de drieduizend gulden waar het over gaat, tracht het bedrijf Willemse te lijmen met ongeveer een tientje voordeel.

Op 25 mei volgt een tweede brief van de bezorgde financier. Omdat Willemse niet gereageerd heeft, wil hij kennelijk wat anders. Dat treft, want bij Centraal Beheer kan hij ook 'op een fiscaal aantrekkelijke manier beleggen in succescvolle beleggingsfondsen'. 'Stelt u zich eens voor ... In 1997 haalde het Compaen Aandelenfonds van Centraal Beheer een rendement van maar liefst 40,3 procent.'

Brief drie volgt in juni. 'U heeft nog maar veertien dagen de tijd! Wij hebben u verschillende suggesties gedaan om uw vrijkomende geld op een effectieve manier te laten doorgroeien', zegt Centraal Beheer verwijtend. Maar Willemse mag alsnog profiteren van Centraal Beheers eerder aangeboden Spaarrekening.

Begin juli, als Centraal Beheer het belastingvrij gespaarde geld naar Willemse's Postbank-rekening heeft overgemaakt, kiest Centraal Beheer weer voor de zoetgevooisde aanpak. 'Het doet ons genoegen u hierbij het rekeningafschrift van uw Bedrijfsspaarrekening te sturen', opent de brief. Om Willemse er dan op te attenderen dat hij méér kan doen met het nog geblokkeerde geld.

Een lijfrente-beleggingsverzekering, blijkt uit de bijgevoegde folder, waardoor Willemse 'een dubbel belastingvoordeel' geniet. De Spaarloonregeling zelf is al belastingvrij. Maar omdat de lijfrentepremie van de belasting mag worden afgetrokken, zou Willemse zelfs dik driehonderd gulden van de belasting kunnen terugkrijgen.

Maar Willemse, die om de week soortgelijke brieven krijgt, onder meer van de Postbank en zijn andere bedrijfspaarregelaar Reaal, heeft heel andere plannen met zijn geld. Gewoon opmaken.

REDACTIE JOOST RAMAER EN PETER DE WAARD

BIJDRAGEN RENÉ BOGAARTS, WILCO DEKKER EN HARRY VAN GELDER

ILLUSTRATIES PETER VAN HUGTEN

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden