Celstraf van 7 jaar voor kopstuk in Ahold-schandaal

Mark Kaiser, de voormalige marketingdirecteur van Ahold-dochter US FoodService, is donderdag door een Amerikaanse rechtbank veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf voor onder meer fraude....

Van onze verslaggever Harry van Gelder

Kaiser heeft zich schuldig gemaakt aan het opvoeren van inkoopkortingen die niet werden ontvangen, om zo de winstcijfers van de onderneming gunstig te beïnvloeden en doelstellingen te halen.

Hij werd al in november op alle onderdelen van de aanklacht schuldig bevonden. Kaiser kreeg een hogere straf dan door het openbaar ministerie is geëist. Het OM wilde een straf tussen 5 jaar en drie maanden en 6,5 jaar. De rechter zag echter in Kaiser ‘de organisator en leider van alle frauduleuze activiteiten’.

Ahold kocht US Food Service, een bedrijf dat in de hele VS maaltijden en producten levert aan openbare instellingen in 2000 voor 8 miljard dollar. In de negen maanden van dat boekjaar zette US Food Service voor 110 miljoen aan vervalste omzet in de boeken. Het jaar daarop was dat 260 miljoen en in boekjaar 2002 was dat 510 miljoen dollar.

In totaal heeft de boekhoudfraude Ahold bruto ongeveer 1,2 miljard euro gekost, zei bestuurslid Peter Wakkie vorig jaar november.

US Foodservice was een van de belangrijkste aankopen van Cees Van der Hoeven. Hij wilde in een razend tempo de wereld veroveren en deed de ene overname na de andere, met desastreuze gevolgen. Ahold groeide zo snel, dat de boekhouders van het concern het niet konden bijbenen.

Zijn opvolger Anders Moberg sloopte Van der Hoevens wereldambitie. Hij verkocht onlangs US Foodservice voor 5,2 miljard euro aan onder meer opkoper KKR.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden