Cel geëist tegen drogisterijmagnaat wegens geknoei bij faillissement

Schlecker haalde miljoenen uit bedrijf als winstuitkering voor familie

De Duitse justitie heeft maandag drie jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen voormalig drogisterijmagnaat Anton Schlecker.

Anton Schlecker Foto epa

Dit vanwege geknoei bij het bankroet van zijn drogisterij-imperium vijf jaar geleden. Dat was het grootste faillissement in de Duitse historie, waarbij 50 duizend mensen hun baan verloren, van wie de helft in Duitsland. Ook tegen de kinderen van de 73-jarige Schlecker zijn onvoorwaardelijke celstraffen geëist.

Volgens Justitie wist Schlecker al eind 2010, ruim een jaar voor het bankroet, dat zijn drogisterijketen niet meer te redden was. Niettemin haalde hij miljoenen euro's uit het bedrijf als winstuitkering voor de familie. Justitie schat de totale financiële schade van dit geknoei op 16 miljoen euro.

Tegen Schleckers kinderen Lars en Meike worden vanwege medeplichtigheid ook celstraffen geëist: twee jaar en tien maanden voor Lars, twee jaar en acht maanden voor Meike. Volgens de aanklagers heeft de familie uit 'weloverwogen en nietsontziend winstbejag' gehandeld.

Schlecker begon in 1975 met zijn drogisterijketen, die vlak voor de kredietcrisis de grootste van Europa was. Ook in Nederland waren er Schlecker-drogisterijen, maar die gingen in 2010 dicht.

Voorafgaand aan het faillissement, begin 2012, werd volgens de aanklagers al in 2009 bij Schlecker alleen nog maar het ene financiële gat gedicht met het andere. Desondanks werden miljoenen euro's uit het bedrijf naar de familie gesluisd.

Dat gebeurde onder meer via LDG, de logistieke dochter die door zijn kinderen geleid werd. Door het verhogen van tarieven maakte LDG volgens Justitie 'exorbitante winsten', terwijl moederbedrijf Schlecker afkoerste op uitstel van betaling. Enkele dagen voor het faillissement lieten Lars en Meike elk met spoed 3,5 miljoen euro naar hun privérekening overmaken.

Meer over