CDA en VVD: beroep moet bij financieel toezicht

DEN HAAG (ANP) - CDA en VVD willen dat financiële instellingen eerst in beroep kunnen gaan voordat toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) bij een overtreding tot 'naming en shaming' overgaat.

Ze bepleitten dat dinsdag tijdens een debat over de wet financieel toezicht, een pakket regels van minister Zalm (Financiën) dat de stabiliteit van de financiële sector moet bevorderen.

Toezichthouders AFM en De Nederlandsche Bank (DNB) kunnen als sanctie de naam van de overtreder die een boete heeft gekregen publiek maken om zo consumenten te waarschuwen.

CDA en VVD zijn weliswaar niet tegen publicatie maar niet voordat financiële instellingen bezwaar hebben kunnen maken. Anders dreigt grote reputatieschade voor bedrijven of instellingen als later blijkt dat er geen sprake was van een overtreding. Het beroep bij een voorzieningenrechter kan binnen een aantal dagen afgerond worden, aldus VVD-Kamerlid Van Egerschot.

Coalitiepartijen CDA en VVD zetten dinsdag ook vraagtekens bij de lagere administratieve lasten die Zalm met de nieuwe wet denkt te bereiken. Woensdag reageert de VVD-bewindsman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden