CDA en ChristenUnie gaan op een vrijwel lege winkel passen

Waslijst van controversieel te verklaren wetsvoorstellen...

Het kabinet is gevallen, maar het CDA en de ChristenUnie moeten nog even op de winkel passen. Dat betekent de dagelijkse klussen afstrepen, want politiek gevoelige onderwerpen (zoals de kilometerheffing of het gevechtsvliegtuig de JSF) worden waarschijnlijk niet meer behandeld.

De Eerste en Tweede Kamer krijgen twee weken de tijd om een lijst met controversiële onderwerpen op te stellen. Die worden vervolgens in de ijskast gezet om te voorkomen dat het resterende kabinet ‘over zijn graf heen regeert’.

Per onderwerp zullen de Kamerleden kijken of het taboe is of niet. Enorme lijsten worden doorgenomen. Begin maart moet het overzicht compleet zijn, maar in Den Haag circuleert al een flinke groslijst:

De militaire missie in Uruzgan (waarover het kabinet is gevallen) stopt dit jaar. Als Nederland toch nog iets wil ondernemen in Afghanistan ligt het initiatief daarvoor in de Tweede Kamer, zei premier Balkenende zondag.

Minister Eurlings van Verkeer zal hoogstwaarschijnlijk zijn pareltje verloren zien gaan. De wet die de kilometerheffing regelt zal voorlopig worden bevroren. De tegenstand is te groot.

De ambtelijke werkgroepen blijven miljardenbezuinigingen zoeken. Besluiten zullen echter niet worden genomen.

Een beperking van de koopzondag (een paradepaardje van de ChristenUnie) is ook één van de taboes. Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer worden behandeld. De bepaling dat alleen winkels in toeristisch gebied op zondag open mogen is omstreden.

De Crisis- en herstelwet, die regelt dat weg- en bouwprojecten versneld worden aangelegd, ligt nog bij de Eerste Kamer. De kans is groot dat het thema controversieel wordt verklaard, aangezien de PvdA veel bezwaren ziet. Afgelopen weken liet Balkenende zijn onvrede al blijken toen de senaat besloot meer tijd te nemen voor de behandeling van zijn wet. Met de maatregel hoopt de premier de economische crisis te bestrijden.

Nog steeds moet er een besluit worden genomen over het gevechtstoestel de JSF. Vorig jaar is (na een ruzie in het kabinet) besloten een eerste testtoestel aangeschaft. Een tweede testtoestel zou maart dit jaar worden aangeschaft. Die kans is verkeken.

De Kamer zal waarschijnlijk ook niet akkoord gaan met de verdere marktwerking in de zorg. Nu mogen verzekeraars over de prijs van eenderde van de behandelingen onderhandelen. Minister Klink is bezig om dat naar 50 procent op te krikken. Dit om ziekenhuizen te prikkelen efficiënter te werken.

Geregeld was dat de AOW-leeftijd naar 67 jaar zou gaan. Maar nog steeds moest de discussie over zware beroepen (hoe worden die mensen ontzien) worden gevoerd. Ook dat debat wordt uitgesteld.

Het kraakverbod ligt nog steeds in de Eerste Kamer. De initiatiefwet van het CDA, de VVD en de ChristenUnie kwam door de Tweede Kamer. Maar de senaat kan het onderwerp controversieel verklaren.

Nog een gevoelige initiatiefwet (van de PvdA en de SP) ligt ter behandeling. In de Eerste moet nog worden gestemd over een het fokverbod voor nertsen.

Het is niet per definitie zo dat alle taboe verklaarde onderwerpen niet door het kabinet en het parlement in behandeling worden genomen. Thema’s controversieel verklaren is een ongeschreven regel. Geen wetmatigheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden