PROFIEL

CCEP, grootste Coca-Cola bottelaar, nu beursgenoteerd

De grootste zelfstandige bottelaar van Coca-Cola is Europees, heeft een omzet van 11 miljard euro en is sinds maandag ook in Amsterdam genoteerd.

Marc van den Eerenbeemt
null Beeld ANP
Beeld ANP

De verenigde Europese bottelaars van Coca-Cola zijn sinds dinsdagmiddag een beursgenoteerd bedrijf. Het aandeel CCEP staat genoteerd op de beurzen van Amsterdam, Londen en New York. Wie het waardepapier aanschaft, is mede-eigenaar van zo'n vijftig frisdrankbottelarijen in Europa.

Het was een middagfeestje, de introductie van het aandeel Coca-Cola European Partners (CCEP). De notering vond namelijk gelijktijdig plaats in Amsterdam, Londen en New York. Bij het openen van de Amerikaanse beurs, begon ook de Europese handel in het aandeel. De Spaanse notering, aan de beurs van Madrid, begint donderdag.

Een Spaanse, Duitse en Europese bottelarij

CCEP is sterk verbonden met Coca- Cola, maar toch een zelfstandig bedrijf. Het moederbedrijf is eigenaar van het recept van de suikerdrank en richt zich sterk op marketing van de producten. Het bottelen en inblikken van de frisdranken van het merk - waaronder ook Fanta en Sprite - laat Coca-Cola over aan regionale bedrijven. CCEP is het product van een fusie tussen een Spaanse, Duitse en Europese bottelarij.

Het samengaan leverde de grootste zelfstandige Coca-Cola-bottelaar ter wereld op, een bedrijf met 25 duizend werknemers en een omzet van 11 miljard euro in 2015. In Nederland heeft de combinatie een bottelarij in het Brabantse Dongen, waar achthonderd mensen werken. Eind juni heropent minister-president Mark Rutte deze vestiging, waarin in ruim tien jaar een kwart miljard euro werd geïnvesteerd.

De meerderheid van de aandelen van CCEP is in handen van de Spaanse bottelaar Coca-Cola Iberian Partners (34 procent) en het Amerikaanse moederbedrijf The Coca-Cola Company (18 procent). Net minder dan de helft, 48 procent, is voor de beursbelegger. Het bedrijf koos voor vier beurzen om toegang te krijgen tot zoveel mogelijk investeerders, zegt CCEP-woordvoerder Ros Hunt. Amsterdam wordt genoemd vanwege de aanwezigheid van veel internationale investeerders en levendige handel, Londen vanwege de aanwezigheid in die stad van het hoofdkantoor van het bedrijf.

Al sinds de jaren vijftig

Dat de handel in Spanje pas morgen begint, komt volgens haar voort uit de wens daar zoveel mogelijk leidinggevenden van het bedrijf aanwezig te hebben. Spanje mag zeker op een voorkeursbehandeling rekenen. De belangrijkste aandeelhouder van Coca-Cola Iberian Partners is de Catalaanse familie Daurella, die zich al sinds de jaren vijftig bezighoudt met het verpakken en distribueren van de Amerikaanse softdrinks.

Sol Daurella is bestuursvoorzitter, telg van een familie die door de bottellicentie uitgegroeide tot een van de rijkste van Spanje. Zij sloeg gisteren op de gong van de Amsterdamse beurs bij de introductie van het aandeel. De familie investeerde zo'n 800 miljoen euro in de fusie met de andere bottelaars, waarmee een meerderheidsbelang in de combinatie werd verworven. Opmerkelijk, want de Spaanse omzet is de laagste van het trio.

Morgen lijkt het bij de introductie in Madrid een ontspannen feestje te worden. Het aandeel werd gisteren in Amsterdam op de markt gebracht voor 34,15 euro. Bij het sluiten van de beursdag was de koers opgelopen 35,00 euro, een winst van 5,2 procent. In New York sloot het aandeel op 38,33 dollar, bijna 25 procent lager dan de opening.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden