CBS: Toename aantal bijstandsgerechtigden door instroom niet-westerse migranten

Veel meer mensen die hun pensioenleeftijd nog niet hebben bereikt, kregen het afgelopen jaar een bijstandsuitkering. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag publiceerde. Volgens de gegevens van het CBS komt dat doordat meer personen met een niet-westerse migratieachtergrond in de bijstand zijn beland.

null Beeld null

Tussen juni 2016 en juni 2017 nam het aantal mensen met een bijstandsuitkering met 12 duizend toe naar 472 duizend. Het gaat om mensen die jonger zijn dan de AOW-leeftijd, die dit jaar op 65 jaar en 9 maanden ligt. Ruim de helft, 239 duizend, bestaat uit niet-westerse migranten. Deze groep bijstandsontvangers nam in een jaar toe met 16 duizend personen.

Het aantal Nederlanders en westerse migranten die bijstand krijgen, is daarentegen gedaald met respectievelijk ruim 3000 en 1000 personen. De reden dat meer niet-westerse migranten een bijstandsuitkering ontvangen, verklaart het CBS door het aantal asielzoekers dat een verblijfsvergunning heeft gekregen, waarmee ze recht krijgen op bijstand.

Na de immigratiegolf in 2015 kregen vooral Syriërs en Eritreeërs een verblijfsvergunning. Daarbij waren er de afgelopen 3 kwartalen meer Nederlanders en westerse migranten die de bijstand verlieten dan erin kwamen. Dat komt vooral omdat de werkloosheid sinds begin 2014 met een derde is gedaald. 'De bijstand reageert doorgaans met vertraging op bewegingen op de arbeidsmarkt', aldus het CBS.

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, heeft een verklaring voor het grote aantal niet-westerse migranten in de bijstand. 'Veel mensen zijn hun land ontvlucht en hebben daardoor minder aansluiting op de Nederlandse arbeidsmarkt. Ik kan niet zeggen of er op korte termijn minder mensen met een migratieachtergrond in de bijstand zullen zitten, maar vaak zie je in zulke situaties dat het pas vanaf de tweede generatie beter gaat.'

Naast afkomst houdt het CBS ook de leeftijd van bijstandsgerechtigden bij. Tijdens de eerste helft van dit jaar hebben iets meer jongeren en mensen ouder dan 45 een beroep op de bijstand gedaan. De groepen bijstandsontvangers jonger dan 27 en van 45 tot aan de pensioenleeftijd namen beide toe met 1000 personen. Het aantal 27- tot 45-jarigen met een uitkering nam juist met ruim 2000 personen af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden