Nieuws Economische groei

CBS: stijgend beschikbaar inkomen gaat vooral naar aflossing schuld

De consumptie is tussen 2008 en 2018 minder hard gegroeid dan de economie, blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat maandag verschijnt. Dat roept vragen op, schrijft het CBS: ‘Hebben consumenten niet naar verhouding geprofiteerd van de economische groei van de laatste jaren?’

Winkelend publiek in de Kalverstraat. Volgens het CBS is de consumptie tussen 2008 en 2018 minder hard gegroeid dan de economie Beeld ANP

Het bruto binnenlands product (bbp) groeide tussen 2008 en 2018 met 9,3 procent, terwijl consumptie door huishoudens met 4,1 procent toenam. Het gaat hier om volumegroei, waarbij de waarde van het bbp en de consumptie is gecorrigeerd voor prijsveranderingen. ‘Vanaf 2008 is de groei van de consumptie elk jaar, met uitzondering van crisisjaar 2009 en van 2015, kleiner geweest dan die van het bbp’, schrijft het CBS.

Huishoudens geven dus minder geld uit dan op grond van de economische groei te verwachten is. Maar volgens het CBS komt dat niet doordat consumenten minder te besteden hebben.

Hoewel de cao-lonen met name sinds 2015 achterblijven bij de economische groei, werken Nederlanders gezamenlijk meer uren: 3,5 procent meer ten opzichte van 2008, wat betreft uren in loondienst. Daardoor stijgt het inkomen van huishoudens in vrijwel gelijke tred met de economie. Ook zijn rentelasten op bijvoorbeeld de hypotheek afgenomen. Dat betekent dat hoewel cao-lonen achterblijven, het beschikbaar inkomen is gestegen.

‘Er is iets anders aan de hand’, schrijft het CBS. ‘Huishoudens geven een minder groot deel van hun inkomen uit aan consumptie. Wat overblijft, zijn de vrije besparingen.’

Nederlanders gebruiken hun gestegen inkomen niet om spullen te kopen, maar om een gezondere financiële situatie te bewerkstelligen. Belangrijkste verklaring voor het gat tussen de economische groei van Nederland en de consumptiegroei van huishoudens: de sterke afname van de hypotheekschuld. Nederlanders lossen veel meer af dan tien jaar geleden. Dat is grotendeels het gevolg van overheidsbeleid na de financiële crisis, zoals het vrijwel geheel afschaffen van aflossingsvrije hypotheken en het terugschroeven van de hypotheekrenteaftrek.

‘In 2018 was het saldo van opgenomen en afgeloste hypotheken 20 miljard euro lager dan in 2008’, schrijft het CBS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden