CBS: in 2013 zette eindelijk het economisch herstel in

2013 lijkt het jaar van de economische ommekeer te zijn geweest. Dat blijkt uit de terugblik op vorig jaar die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag presenteerde. De economie kromp nog wel met 0,7 procent, maar in de tweede helft van het jaar zette het herstel in.

De tweede helft van 2013 zette het herstel in, schrijft het CBS.Beeld anp

Het CBS omschrijft 2013 als 'een matig jaar' waarin de economie kromp en consumptie en investeringen achterbleven. Het arbeidsaanbod daalde verder, de werkloosheid liep op tot 8,3 procent van de beroepsbevolking. Zo bezien lijkt 'matig' haast een eufemisme. 'Kortom, de crisis die in 2008 begon, was ook in 2013 nog niet ten einde.'

De zon brak echter in de tweede helft van het jaar door. Het CBS spreekt van 'voorzichtige tekenen van herstel': een snel stijgend consumentenvertrouwen, toenemende import en export en een aantrekkende woningmarkt. Vooral de malaise op de woningmarkt was tot vorig jaar oorzaak geweest van de aanhoudende crisis. In tegenstelling tot buurlanden, die al langer herstel vertoonden, schrijft het CBS.

Overheidstekort voor het eerst onder Europese norm
Het begrotingstekort van de overheid kwam in 2013 voor het eerst onder de Europese norm van 3 procent van het nationaal inkomen, namelijk 2,3 procent. Dat was een verbetering van bijna 11 miljard euro ten opzichte van 2012, toen het tekort nog uitkwam op 4 procent. De overheid haalde vooral meer geld op met hogere belastingen en crisisheffingen. Ook deed de regering goede zaken met de veiling van het 4G-datanetwerk, dat bracht 3,8 miljard euro in de kas. Het nationaliseren van bank-verzekeraar SNS Reaal in het voorjaar kostte daarentegen 1,1 miljard euro. Tegen elkaar afgestreept leverden deze incidenten het Rijk 2,7 miljard op.

In 2007, vlak voor de Amerikaanse banken begonnen met vallen, verkeerden de overheidsfinanciën in uitzonderlijk goede staat. De staatsschuld was beperkt tot een beschaafde 43 procent van het bbp, ver onder het Europese plafond van 60 procent en jaarlijks kwam meer geld binnen dan dat de overheid uitgaf. Met het uitbreken van de crisis liep de schuld razendsnel op en veranderde het begrotingsoverschot in een tekort. Banken werden halsoverkop genationaliseerd en van miljardeninjecties voorzien, het aantal uitkeringen steeg, de inkomsten namen af. Het overheidssaldo (de lopende rekening) veranderde van een klein plusje in een tekort van 5,5 procent. De schuld steeg de afgelopen jaren naar zo'n 68 procent.

De lichtblauwe lijn geeft het begrotingssaldo weer en wordt aan de linkerkant uitgedrukt in procenten van het bbp. De donkerblauwe lijn laat zien hoe de overheidsschuld sinds 2007 gegroeid is, kijk hiervoor naar de rechter percentages.Beeld Centraal Bureau voor de Statistiek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden