CBS: herstel arbeidsmarkt schakelt naar hogere versnelling

Het herstel op de arbeidsmarkt schakelt naar een hogere versnelling. Sinds het begin van de economische crisis in 2008 zijn er niet zo weinig mensen werkloos geraakt als in de afgelopen twee kwartalen. Bovendien kwamen zeker sinds 2003 nooit meer werklozen weer aan werk.

Jonathan Witteman
Meer mannen dan vrouwen raakten werkloos: 51 duizend om 44 duizend Beeld Thinkstock
Meer mannen dan vrouwen raakten werkloos: 51 duizend om 44 duizendBeeld Thinkstock

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het tweede en derde kwartaal van dit jaar raakten respectievelijk 94 en 95 duizend mensen werkloos. Dat aantal is niet meer zo laag geweest sinds het derde kwartaal van 2008, toen de val van bank Lehman Brothers een wereldwijde kredietcrisis inluidde.

Van april tot en met juni vonden 148 duizend werklozen weer een baan of anderszins betaald werk. Van juli tot en met september waren dat er nog eens 143 duizend. Sinds het CBS deze cijfers in 2003 begon bij te houden, was deze score niet meer zo hoog. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen tonen de cijfers duidelijk dat het herstel op de arbeidsmarkt doorzet.

Flexibele arbeidsrelatie

De werkloosheid treft uitzendkrachten of mensen met een tijdelijk contract nog altijd het zwaarst. 'Meer dan de helft van de mensen die werkloos werden, had voorheen een flexibele arbeidsrelatie', aldus het CBS. Tegelijkertijd verbetert de situatie op de arbeidsmarktook voor flexwerkers, zij het nog niet in overweldigende mate. In het derde kwartaal van 2015 raakte 3,1 procent van de flexwerkers werkloos, in 2014 was dit nog 3,5 procent.

Van de 95 duizend mensen die vorig kwartaal werkloos raakten, had een meerderheid van 41 duizend mensen middelbaar onderwijs als hoogste opleidingsniveau (havo of vwo, mbo-2, -3, of -4). 28 duizend nieuwe werklozen waren laagopgeleid, terwijl er 25 duizend hoogopgeleide werklozen bijkwamen. Meer mannen dan vrouwen raakten werkloos: 51 duizend om 44 duizend. Tegelijkertijd vonden ook meer mannelijke werklozen een baan dan vrouwelijke: 74 duizend om 69 duizend. Opvallend is dat een recordaantal niet-westerse allochtonen dit kwartaal een baan vond: 32 duizend.

Export stijgt geleidelijk door

De groei van de Nederlandse economie is ook te zien in de exportcijfers. De goederenexport uit Nederland is in oktober met 3,7 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. De stijging is daarmee groter dan in de voorgaande maand, toen de uitvoer met 1,5 procent groeide.

In oktober groeide vooral de uitvoer van aardolie- en chemische producten. Daarentegen kromp de export van machines. De import was in oktober 8,4 procent groter dan een jaar eerder. In september nam de invoer met bijna 6 procent toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden