NieuwsCAO-lonen

CBS: grootste cao-loonstijging in tien jaar

De cao-lonen zijn in 2019 met gemiddeld 2,5 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers. Dat is de grootse stijging in het afgelopen decennium. In het vierde kwartaal van 2019 was de stijging zelfs 2,7 procent. Sinds medio 2017 gaan de cao-lonen vrijwel ieder kwartaal sneller omhoog.

Cao-actie van ziekenhuispersoneel in Den Haag in oktober. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Cao-actie van ziekenhuispersoneel in Den Haag in oktober.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De economische groei is de afgelopen jaren ‘uitbundig’ geweest, zei het CBS eerder. Dat betekent dat er meer vraag is naar arbeid, en werknemers daarom meer kunnen eisen. Dat doen ze ook, 2019 was een jaar vol acties: leraren, metaalwerkers, werknemers in het openbaar vervoer en zelfs zorgmedewerkers staakten massaal in hun strijd voor een betere cao.

De cao-lonen bij overheid, gesubsidieerde sector en bij particuliere bedrijven stegen in vrijwel gelijke mate. De bedrijfstak informatie en communicatie had met 1,6 procent de laagste loonstijging. De bedrijfstakken horeca en waterbedrijven en afvalbeheer stegen het sterkst met 3,1 procent. In 2018 stegen de lonen in de onderwijssector het sterkst, met 2,8 procent. In 2019 was dat 2,1 procent, al is voor ongeveer eenderde van de cao’s in het primair en secundair onderwijs nog geen akkoord bereikt.

Eventuele vreugde wordt enigszins getemperd door het volgende cijfer van het CBS: de consumentenprijzen. Die stegen in de eerste elf maanden van vorig jaar ook sterk, met 2,6 procent net iets sterker dan de cao-lonen. Dat betekent dat voor het eerst in vijf jaar prijzen sterker stegen dan lonen, wat slecht nieuws is voor de koopkracht. Die is echter ook gestegen, onder andere door belastingverlagingen, met 1,7 procent. De consumentenprijzenstijging over heel 2019 wordt op 9 januari bekend.

CBS strooit met goed nieuws aan einde jaar
Het reëel beschikbaar inkomen stijgt, de economie is iets gegroeid, en het huishoudboekje van de overheid ziet er helemáál mooi uit. Toch is er een beetje zorg, ook omdat het in omringende landen minder gaat.

De jaren 10 in CBS-cijfers: minder boeven en minder gelovigen
Het Centraal Bureau voor Statistiek heeft het (bijna) voorbije decennium aan de hand van vijftien indicatoren in kaart gebracht. Wat hebben de jaren 10 ons gebracht? Hoe staan de economie en de samenleving er nu voor? De belangrijkste bevindingen in vijf lemma’s.

Hoe Nederland in de jaren tien een demonstratieland werd
In de tweede helft van de jaren tien werd Nederland weer een demonstratieland. Leraren, boeren, bouwers en klimaatactivisten gingen de straat op met heel verschillende eisen, maar hadden één ding gemeen: ze rekenden allen af met de gelatenheid van de jaren tachtig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden