CBS: bijna helft flexwerkers heeft na vijf jaar vaste baan

Die vaste baan is zeker niet altijd makkelijk binnen te halen, maar hij wordt nog steeds uitgedeeld. Meer dan 40 procent van de flexwerkers lukt het binnen vijf jaar in vaste dienst te komen.

Nanda Troost
null Beeld anp
Beeld anp

Een ongeveer even grote groep heeft na vijf jaar geen werk meer. De overige 14 procent is dan nog steeds aan het werk in een flexbaan of als zzp'er. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceert.

Veel hangt af van de sector waarin men werkt zoekt. De grootste kans op een vaste baan ligt in het openbaar bestuur (67 procent), onderwijs en zorg (ruim 50 procent); de kleinste in sectoren die afhankelijk zijn van seizoensinvloeden: landbouw (19 procent), horeca (krap 30 procent) en cultuur, sport en recreatie (ruim 30 procent).

De CBS-cijfers bevestigen het beeld dat arbeidseconoom Ronald Dekker (Universiteit van Tilburg) heeft van de toenemende flexibilisering. 'Eind jaren negentig lukte het jaarlijks bijna 40 procent van degenen met een tijdelijk contract een vaste baan te vinden. Nu doen ze daar dus vijf jaar over.'

Structureel minder vaste banen

Vooral jongeren, vrouwen en laagopgeleiden zijn de traditionele opstap naar een vaste baan kwijt, zegt ook Joop Schippers, hoogleraar arbeidseconomie aan de Universiteit van Utrecht. 'Dat komt door de crisis, maar is ook structureel. Werkgevers zijn steeds minder bereid, of - zoals ze zelf zeggen - in staat, een vaste baan aan te bieden.'

Het CBS heeft bekeken hoe de bijna 800 duizend werknemers die in 2007 in de flexibele schil terechtkwamen er vijf jaar later voorstonden. Hoewel in 2008 de economische crisis uitbrak, slagen flexwerkers er nog altijd in een vaste baan te vinden, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. Niet onderzocht is in hoeverre een flexibele baan een bewuste keuze is geweest. 'Maar het sentiment in de samenleving en de pogingen van de politiek er iets aan te doen met bijvoorbeeld de Wet Werk en Zekerheid suggereren wel dat flexwerk bij de meesten niet de voorkeur geniet.' Een jaar nadat ze een tijdelijke baan hadden gevonden, was een kleine 20 procent erin geslaagd een vaste baan te krijgen. Na vijf jaar was dat 41 procent gelukt.

Ruim 40 procent van de flexwerkers werkt na vijf jaar niet meer: 22 procent heeft een uitkering, nog eens 22 procent heeft én geen baan én geen uitkering. Onder hen zijn bijvoorbeeld jongeren die ervoor kiezen weer een opleiding te gaan volgen. Van Mulligen: 'Maar er zijn er ook van wie de uitkering is opgehouden en die bijvoorbeeld een partner hebben met een baan.'

Tussen 2007 en 2015 zijn bijna 500 duizend vaste banen verdwenen. Het aantal tijdelijke banen is toegenomen met 390 duizend, het aantal zelfstandigen met 235 duizend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden