CBS: aantal starters bedrijf in jaar met 1100 toegenomen

Steeds meer mensen beginnen voor zichzelf. In het eerste kwartaal van dit jaar werden 8800 bedrijven opgericht. Dat waren er elfhonderd meer dan in dezelfde periode vorig jaar....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In de informatica ligt het aantal beginnende ondernemers hoger dan ooit. Ook durven steeds meer mensen een eigen winkel te openen. Tot begin dit jaar daalde het aantal starters in de detailhandel juist. Ook de bouw is een groeisector voor zelfstandigen.

De nieuwe ondernemers helpen in het begin vooral zichzelf aan een baan. De nieuw begonnen bedrijven hebben bijna vijftienduizend mensen in dienst. Bij het gemiddelde nieuwe bedrijf werken 1,66 mensen.

Het is moeilijk een relatie te leggen tussen het aantal startende ondernemingen en de economische situatie, aldus onderzoeker W. Kloek van het CBS.

'Aan de ene kant biedt een goede economie meer mogelijkheden voor een starter. Anderzijds zijn er dan juist veel andere kansen voor die persoon in een arbeidsrelatie. Juist mensen van wie de werkgelegenheid wordt bedreigd, gaan nadenken over een eigen bedrijf.'

Wel bepaalt de staat van de economie de overlevingskansen van de babybedrijven. De afgelopen jaren overleefde meer dan driekwart van de bedrijven het eerste levensjaar, wat tamelijk veel is.

De groeiende groep zelfstandige bouwvakkers is voor de Bouw- en Houtbond FNV aanleiding om opnieuw na te denken over een lidmaatschap voor deze 'ondernemers'. Het bestuur van de bond wilde al eerder een aparte organisatie oprichten voor zelfstandigen, maar de leden, vertegenwoordigd in het bondscongres, hielden dat in april 1997 tegen. De vakbond is er alleen voor mensen in loondienst, vonden zij.

De reden om toch weer te kijken naar het lidmaatschap van de bouwbond voor zelfstandige bouwvakkers is de enorme groei van de eenmansbedrijfjes.

In twee jaar tijd groeide het aantal bouwbaasjes met 4500. De nieuwe eenmansbedrijfjes bepalen zelf hun loon. Ze zijn daardoor vaak goedkoper dan bouwbedrijven.

De eenmansbedrijfjes betalen niet mee aan CAO-regelingen die ruim 20 procent van de lonen van bouwvakkers in loondienst uitmaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden