Casema wil fuseren met concurrenten UPC en Essent

Kabelmaatschappij Casema wil één kabelbedrijf gaan vormen met haar concurrenten UPC en Essent. Volgens directeur Jos Molenkamp is een fusie voor de kabelondernemingen noodzakelijk om te kunnen overleven in de strijd tegen internetaanbieders en telecombedrijven, zo zei hij maandag in een interview met Het Financieele Dagblad....

ANP

Molenkamp uit in het interview zijn frustraties over het feit dat Casema met 1,4 miljoen kabelaansluitingen alleen rondom Den Haag, Utrecht, Amersfoort en Breda een sterke positie heeft. De onderneming kan daardoor in tegenstelling tot internetaanbieders en telecombedrijven internet, telefonie en televisie niet landelijk aanbieden.

'De kabel moet meer integreren en consolideren. Voor de consument zou het goed zijn als er één landelijk kabelbedrijf ontstond', aldus Molenkamp in Het Financieele Dagblad.

Momenteel vinden er geen concrete fusiegesprekken plaats tussen de kabelondernemingen, aldus woordvoerders van Casema en UPC. De UPC-zegsman zei wel dat er vanuit zijn onderneming belangstelling zal zijn 'als de gelegenheid zich voordoet en er een goede prijs kan worden afgesproken'. Essent wilde maandag niet reageren.

'De bal ligt wat dat betreft ook vooral bij onze aandeelhouders Carlyle en Providence', aldus de Casema-woordvoerder. 'Bekend is dat zij zo snel mogelijk hun investering terug willen verdienen, hetzij via een beursgang hetzij via een verkoop.'

De Amerikaanse investeringsmaatschappijen Carlyle Group en Providence Equity Partners kochten begin 2003 samen met het Britse GMT Communications Partners de kabelonderneming Casema voor 665 miljoen euro. De verkopende partij was toen France Télécom, dat van het verlieslijdende Casema afwilde om eigen schulden te saneren. In 2002 leek lange tijd UPC-eigenaar Liberty Media er met de buit vandoor te gaan, maar de Nederlandse mededingingsautoriteit NMa dwarsboomde deze overname.

Casema-directeur Molenkamp meent dat er voldoende is veranderd in het kabellandschap om nog een keer een fusiepoging te ondernemen. Dit komt vooral doordat andere partijen dan kabelondernemingen de doorgifte van televisie als inkomstenbron hebben ontdekt. KPN doet dat bijvoorbeeld via Digitenne en Versatel heeft grootse plannen om voetbal via ADSL in de huiskamer te brengen. Een voordeel van deze partijen is dat ze via hun eigen netwerk landelijke dekking hebben. De activiteiten van UPC, Essent en Casema reiken niet verder dan de kabelnetwerken die zij de afgelopen jaren van de gemeenten hebben overgenomen.

Als een kabelfusie er niet inzit, is een overname van Casema door een telecomaanbieder ook een mogelijkheid, aldus Molenkamp. Hij noemde daarbij bedrijven als KPN, Belgacom en BT Group, het voormalige British Telecom. 'Ik kan me voorstellen dat KPN ons koopt om een snelle overgang naar glasvezelkabels door te voeren. Voor Belgacom zijn wij interessant om toegang te krijgen tot video via de kabel. En ik denk dat British Telecom ook een goede partij is.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden