Carin Gorter drie dagen voor benoeming toch niet in top Rabobank

Carin Gorter wordt verrassend genoeg niet de chief risk officer van de Rabobank. Zij acht zichzelf niet capabel voor de zware functie, hoewel er geen vuiltje aan de lucht leek.

De dealingroom van de Rabobank in UtrechtBeeld Gerard Til / Hollandse Hoogte

De Rabobank eindigt een doldwaas 2015 met een nieuwe doldwaze ontwikkeling. Drie dagen voordat zij formeel zou worden benoemd tot het enige vrouwelijke lid van de raad van bestuur heeft de 52-jarige Carin Gorter zich teruggetrokken. Ze acht zichzelf niet deskundig genoeg voor de rol van chief risk officer (CRO).

Woordvoerder Hendrik Jan Eijpe van de Rabobank zegt niet te kunnen zeggen op welk terrein ze denkt niet deskundig genoeg te zijn ('we hebben afgesproken dat niet nader te preciseren'), maar ontkent ten stelligste dat toezichthouder De Nederlandsche Bank bedenkingen zou hebben gehad bij haar deskundigheid of een hint zou hebben gegeven dat ze minder geschikt zou zijn. 'Ik kan slechts wijzen op de woorden van president-commissaris Wout Dekker. Hij zegt juist 'dat de toestemming van De Nederlandsche Bank ieder moment werd verwacht'.

Uit het persbericht van de Rabobank valt op te maken dat Gorter zelf aan haar deskundigheid is gaan twijfelen. 'Dat is zeer recent gebeurd', aldus Eijpe. Dat is opvallend. De benoeming van Gorter werd op 4 september bekendgemaakt. Aangenomen mag worden dat er vooraf uitgebreid is gepraat over haar geschiktheid en deskundigheid. Ook in de maanden daarna heeft ze zelf blijkbaar geen twijfels gehad. Of het faalangst is, kan Eijpe niet zeggen. Hij houdt het erop 'dat de functie anders van inhoud is dan eerder gedacht'. Ook andere bronnen zeggen dat het besluit niets te maken heeft met de toetsing door De Nederlandsche Bank. De Nederlandsche Bank gaat niet in op individuele gevallen.

Carin Gorter: 'Van grote waarde als chief risk officer', zei de voorzitter van de raad van commissarissen.

Veelzijdige ervaring

Gorter zou een deel van de portefeuille van financieel bestuurder Bert Bruggink overnemen. Hij stapt per 1 januari op. Reden is dat Bruggink het niet eens was met een missive van De Nederlandsche Bank zijn functie bij de Rabobank op te splitsen. Hij zou zijn rol van financieel bestuurder niet meer mogen combineren met die van de zorg voor het risicomanagement. De Rabo besloot daarom twee nieuwe mensen te benoemen, zoals de toezichthouder wilde. De functie van financieel bestuurder (cfo) zou gaan naar Bas Brouwers, de voormalige cfo van ING Nederland. Die benoeming gaat gewoon door. Carin Gorter zou de rol van chief risk officer vervullen. Bij de bekendmaking van de voorgenomen benoeming op 4 september zei voorzitter Wout Dekker van de raad van commissarissen over haar: 'Carin Gorter is met haar veelzijdige ervaring op het gebied van risicomanagement, audit en compliance van grote waarde voor de Rabobank als chief risk officer.'

Het enige voorbehoud dat toen werd gemaakt was de toestemming van de toezichthouders. Gorter heeft daarna ook met mensen van de De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank over de invulling van die functie gesproken. Maar uit die gesprekken, zo stelt de Rabo, kwam niet de conclusie naar voren dat van hogerhand ook maar enigszins werd getwijfeld over haar deskundigheid. Ze heeft ook ruime ervaring. Ze werkte eerst bij accountant Ernst & Young voordat ze in 1994 in dienst kwam als vicepresident derivatives operations (verantwoordelijk voor de derivatenhandel) bij de Rabo. In 1997 stapte ze over naar ABN Amro, waar ze uiteindelijk senior executive vice president van de hoofdgroep compliance, security & legal werd. Dat werk combineerde ze ook nog met commissariaten bij VGZ, TVM Verzekeringen en de ING Groep.

Nu ze zich terugtrekt moet de Rabobank op zoek naar een nieuwe chief risk officer. Tot die tijd neemt bestuursvoorzitter Wiebe Draijer die waar.

Bas Brouwers, de nieuwe financieel directeur wiens benoeming wel doorgaat.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden