Cargo

Martinair gaat geen passagiers meer vervoeren, alleen nog goederen. Toen ik dat gisteren in de krant las, dacht ik: nu kan ik eindelijk mijn schrijnende verhaal vertellen....

Aaf Brandt Corstius

Het verhaal speelt zich alweer twee jaar geleden af. Toen had ik ook een column, maar ik vond het zielig voor Martinair om het op te schrijven.

Ik vloog toen, na een heerlijke vakantie in de Keys van Florida, met mijn vriend terug naar Nederland. In Miami gingen we aan boord van een Martinair-vliegtuig met nog een handjevol mensen. De hoogtijdagen van de vliegtuigindustrie waren voorbij door de kredietcrisis, dat was wel duidelijk, want behalve een gebrek aan betalende passagiers was er ook een ernstig gebrek aan de gezouten amandelen waar je je als vliegtuigpassagier zo op kunt verheugen.

Maar goed. We zaten, en we waren bruin en gelukkig.

Toen we nog aan de grond stonden, klonk de stem van de piloot. Hij vroeg of alle mensen die voorin in de comfort class zaten, achter in het vliegtuig wilden gaan zitten. De vracht onder in het vliegtuig was namelijk niet goed verdeeld. Daarom moesten wij, de mensen, achterin gaan zitten om het vliegtuig in evenwicht te houden.

Mensen stonden op, schoven morrend wat plaatsjes naar achteren, maar daar was de strenge stem van de piloot weer. We moesten echt allemaal helemaal naar de staart van het vliegtuig, en daar alle stoelen bezetten, anders was het gewicht niet goed verdeeld.

Dit vond ik een onprettige voorwaarde om een vlucht van negen uur te maken. Ook vroeg ik me af wat er zou gebeuren als iemand tijdens de vlucht onverhoopt zou opstaan om even naar de wc’s voorin te lopen.

Het was een heikele situatie, die er niet aangenamer op werd toen ik ineens zag dat Catherine Keyl ook in het vliegtuig zat. En ik had net een gemene column over haar geschreven. Dus nu moest ik de hele vlucht onder een polyester vliegtuigdekentje zitten, vrezend voor Catherine Keyl en mijn leven.

We hebben het overleefd. Ik ben er nog, mijn vriend is er nog, en Catherine Keyl is er ook nog. Martinair gaat voortaan alleen nog cargo vervoeren, wat mij een goed idee lijkt. Mijn tip is wel, dat ze die cargo handig inladen. Want ze hebben nu geen passagiers meer om de boel in evenwicht te houden.

Aaf Brandt Corstius

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden