CAO-lonen vorig jaar met 2,8 procent gestegen

De CAO-lonen zijn in 2003 met 2,8 procent gestegen, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag meegedeeld....

ANP

Het CBS noemt de loonstijging na aftrek van de inflatie (2,1 procent) 'fors'. Die kwam in 2003 uit op (afgerond) 0,6 procent. Gemiddeld gingen werknemers er sinds 1990 ongeveer 0,3 procent per jaar op vooruit. Alleen in 1994 en 1995 stegen de CAO-lonen duidelijk minder dan de inflatie.

Doordat de loonstijging boven de inflatie uitkomt, hebben werknemers waarschijnlijk aan koopkracht gewonnen. Maar of dat zo is valt op grond van deze gegevens niet met zekerheid te zeggen. Het gaat hier om bruto-vergelijkingen, waarin niet belastingeffecten en zaken als ziektekostenpremie zijn meegenomen, aldus een woordvoerder van het CBS.

De CAO-loonstijging was het grootst bij de overheid, waar de lonen 3,2 procent omhoog gingen. Bij het bedrijfsleven was dat 2,7 procent. Dat verschil komt omdat bij de overheid het aantal contractueel vastgelegde bijzondere beloningen, zoals eindejaarsuitkeringen, is toegenomen. Als deze buiten beschouwing worden gelaten, komt de loonstijging bij de overheid neer op 2,6 procent.

De Arbeidsinspectie voorspelde al in oktober dat de loonstijging in 2003 zou neerkomen op 2,8 procent. In het Najaarsakkoord voor 2003 waren werkgevers, werknemers en het kabinet overeengekomen dat de stijging beperkt zou blijven tot 2,5 procent.

Voor dit jaar is afgesproken in CAO's geen loonsverhogingen op te nemen. Wel bestaat de mogelijkheid eenmalige bonussen te geven. In een aantal CAO's zijn al eerder afspraken gemaakt over loonsverhogingen. Daardoor zal de gemiddelde CAO-loonstijging in 2004 toch hoger uitkomen dan nul.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden