KLM-werknemers delen bij de incheckbalies in vertrekhal 2 van Schiphol flyers uit aan reizigers, op 31 juli.
KLM-werknemers delen bij de incheckbalies in vertrekhal 2 van Schiphol flyers uit aan reizigers, op 31 juli. © ANP

Cao-akkoord grondpersoneel KLM maakt einde aan stakingsdreiging FNV

De stakingsdreiging van de FNV bij KLM is ten einde. De FNV heeft voor het grondpersoneel een cao-akkoord gesloten. De bond zal het akkoord met een positief advies voorleggen aan zijn leden.

De FNV had voor deze week acties in petto bij de bagageafhandeling of ander grondpersoneel. De FNV was de enige bond die met KLM op ramkoers lag over de cao voor het grondpersoneel. Vakbond De Unie had al ingestemd met de cao, en de CNV doet dat waarschijnlijk deze week. Van de 30 duizend KLM-werknemers valt bijna de helft onder de cao voor het grondpersoneel. De FNV is naar eigen zeggen veruit de grootste bond bij het grondpersoneel.

Volgens Mariëtte van Dijk van de FNV is de cao op een paar punten verbeterd ten opzichte van het akkoord dat al door De Unie is aanvaard. De FNV eiste een loonsverhoging van 1 procent per begin 2017. Dat wordt begin 2018, maar de laagstbetaalden krijgen wat extra's, want de loonverhoging wordt minstens 50 euro. Volgens Van Dijk kan dat neerkomen op 3 procent. Verder worden de ouderendagen niet afgeschaft. Tweehonderd uitzendkrachten worden in vaste dienst genomen en een aantal geplande uitbestedingen gaan niet door.

KLM en de vakbonden gaan samen optrekken om iets te doen tegen de race naar de bodem

Mariëtte van Dijk, FNV

'KLM en vakbonden trekken samen op'

Van Dijk: 'Maar wat ik het belangrijkste vind is dat KLM en de vakbonden samen gaan optrekken om iets te doen tegen de race naar de bodem. Dat komt nu in de cao. We gaan samen lobbyen bij Schiphol, in Brussel en in Den Haag om maatregelen tegen de verslechtering van arbeidsvoorwaarden te treffen. Al die andere maatregelen zijn voor de korte termijn; dit is voor de lange termijn.'

Dat er tot nu toe niet was gestaakt, kwam door een rechterlijke uitspraak. Die verbood stakingen tot afgelopen zondag. FNV had plannen klaar liggen om voor vrijdag een staking uit te roepen, maar voert dat nu niet uit.