Candover biedt 1,5 miljard voor Stork

De Britse investeringsmaatschappij Candover is van plan een overnamebod uit te brengen op industrieel concern Stork. Het bod bedraagt 47 euro per aandeel, exclusief dividend, waarmee de totale waarde 1,5 miljard euro bedraagt....

Het bestuur van Stork, bestaande uit voorzitter Sjoerd Vollebregt, financieel directeur Maarten Schönfeld en operationeel directeur Hans Bouland, zal de onderneming blijven leiden. Ook voor de rest van het personeel heeft een eventuele overname geen gevolgen, aldus Vollebregt in een toelichting op het voorgenomen bod.

De bestuursvoorzitter lijkt zich geen zorgen te maken over het afketsen van de deal. Stork stond het afgelopen anderhalf jaar lijnrecht tegenover zijn grootaandeelhouders Centaurus en Paulson inzake de strategie van de onderneming. De spanning liep zo hoog op dat de rechter er aan te pas moest komen.

Begin dit jaar oordeelde de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam dat er een onderzoek moest komen bij Stork om uit te zoeken of het bedrijf goed met zijn aandeelhouders was omgegaan. Ook werden drie extra commissarissen aangesteld die een oplossing moesten vinden in het conflict. Vollebregt zei dinsdag dat Centaurus en Paulson de Ondernemingskamer zullen verzoeken het onderzoek stop te zetten.

De raad van commissarissen steunt het bod, inclusief de drie extra leden. Ook Centaurus en Paulson, die gezamenlijk ongeveer een derde van de aandelen Stork in handen hebben, scharen zich erachter. Zij hebben toegezegd hun aandelen onder dit bod te zullen aanmelden.

Stork liet vorige week al weten gesprekken te voeren met Candover. Het bedrag van 47 euro per aandeel werd toen al genoemd. Ook werd vorige week duidelijk dat Candover de strategie van Stork wil handhaven: het bedrijf gaat dan door met de divisies Aerospace, Food Systems en Technical Services. De voorgenomen verkoop van het onderdeel Prints wordt doorgezet.

Bestuursvoorzitter Sjoerd Vollebregt van Stork en Jan Plat, voorzitter van de centrale ondernemingsraad zijn positief over het bod. De ondernemingsraad wil echter eerst de details van de voorgenomen transactie bestuderen voordat het orgaan een advies geeft.

Het hoofdkantoor van Stork in Naarden. De Britse investeringsmaatschappij Candover wil een overnamebod doen op industrieel concern Stork. Het bod bedraagt 47 euro per aandeel, exclusief dividend, waarmee de totale waarde 1,5 miljard euro bedraagt. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden