Canadese oliebedrijf Suncor stapt ook in schone energie

In navolging van Shell heeft ook het Canadese oliebedrijf Suncor zijn oog laten vallen op duurzame energie. Het gaat miljarden investeren in zonneparken en windmolens.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Het middelgrote oliebedrijf Suncor gaat miljarden investeren in zonneparken en windmolens. Met een beurswaarde van 45 miljard dollar ( 40,4 miljard euro) is Suncor het op vier na grootste olie- en gasbedrijf in Noord-Amerika en de grootste exploitant van teerzandolie in Canada.

Met de geplande wind- en zonneparken in Canada zou het energiebedrijf in dat land ook een van de grootste investeerders in duurzame energie worden.

De plannen van Suncor zijn een nieuwe aanwijzing dat traditionele olie- en gasbedrijven geïnteresseerd raken in duurzame energie, na zich daar jarenlang bewust uit te hebben teruggetrokken.

Eerder deze maand bleek dat Shell zich eveneens beraadt op nieuwe investeringen in zonne-energie en een van de gegadigden is voor deelname in het nieuwe windpark Borssele voor de Zeeuwse kust.

Hoge uitstoot van CO2

Grote oliebedrijven als BP en Shell ontdeden zich tien jaar geleden van hun ontwikkelingsactiviteiten in zon en wind. Die zouden te weinig winst opleveren en niet tot de kerntaken van de energiemaatschappijen behoren.

Ook Suncor investeerde eerder in zes Canadese windparken maar deed, anders dan de bedrijfsnaam doet vermoeden, niets met zonne-energie. In plaats daarvan focuste het zich vooral op de ontwikkeling van teerzandvelden en de laatste jaren ook op de overname van andere teerzandbedrijven. Het bedrijf doet daarnaast in raffinage, gaswinning en de productie van biobrandstof uit mais.

De winning van olie uit zware teerzanden kost veel energie en zorgt daardoor voor een hoge uitstoot van het broeikasgas CO2. Algemeen directeur Steve Williams van Suncor erkende vorig jaar dat zijn activiteiten fors bijdragen aan de opwarming van de aarde, maar beloofde een bijdrage te leveren aan de oplossing voor dat probleem.

'Klimaatverandering is een feit en niets doen geen optie', zei hij. Volgens het bedrijf worden de huidige zonne- en windparken ontwikkeld omdat duurzame energie 'een belangrijk onderdeel is van de wereldwijde energiemix, op de weg naar een volledig duurzame energievoorziening'.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Nieuwe subsidieregeling van Alberta

De nieuwe windparken die het bedrijf nu op stapel heeft staan, hebben een gezamenlijke capaciteit van 440 MW. Dat is ruim meer dan bijvoorbeeld het nieuwe windpark Borssele 1 voor de Zeeuwse kust (350 MW). De drie geplande zonneparken hebben een gezamenlijke capaciteit van 240 MW en zouden in maart 2018 klaar moeten zijn.

Alberta is veruit de zonnigste provincie van Canada, met gemiddeld evenveel zonneschijn in hoofdstad Calgary als in Rome. Niettemin beschikt de hele provincie nu nog maar over 9 MW capaciteit zonne-energie.

De geplande zonneparken zijn relatief groot. Het grootste zonnepark van Nederland, dat vanaf komende maand wordt gebouwd in Delfzijl, is met een omvang van 30 MW acht keer zo klein. Het bestaat uit 123 duizend zonnepanelen op 30 hectare grond en wordt gebouwd door de Duitse ontwikkelaar Wirsol.

De investeringen van Suncor lijken mede mogelijk te worden gemaakt door een nieuwe subsidieregeling van Alberta waarmee miljoenen in de ontwikkeling van duurzame energie worden gestoken. De provincie wil over vijftien jaar 30 procent van haar energie duurzaam opwekken en kolencentrales volledig uitbannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden