Campina Melkunie voet dwarsgezet door rechter

De rechter heeft de zuivelcoöperatie Campina Melkunie gisteren verboden vakbondsleden uit te sluiten van een werkgelegenheidsgarantie. Het verbod betekent een zware tegenslag voor de strijd van het zuivelconcern tegen de Voedingsbond FNV....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens de voedingsbond werden leden geïntimideerd om in te stemmen met een reorganisatieplan waarin die garantie was opgenomen. Het plan was eerder door de Voedingsbond FNV verworpen.

Campina Melkunie wil enkele gunstige regelingen, onderdeel van de erfenis van de fusie tussen DMV Campina en Melkunie Holland in 1989, afschaffen. Het gaat onder meer om ploegentoeslag en reiskosten. In ruil daarvoor werd de werkgelegenheid gegarandeerd tot juli 1999.

Campina Melkunie wil de produktiekosten verlagen en staat op het punt enkele fabrieken te sluiten. Gisteren adviseerde het organisatiebureau AT Kearney nog om ten minste twee van de zes melkfabrieken te sluiten. De vestiging in Uithoorn, waar honderd mensen werken, kan volgens het bureau zonder meer gesloten worden.

De afgelopen weken heeft de directie van Campina Melkunie getracht individuele werknemers over te halen in te stemmen met de bezuinigingsplannen. Daarbij werd onder meer gezegd dat de werkgelegenheidsgarantie niet kon gelden voor mensen die niet akkoord gingen.

'Niet ondenkbaar is dus dat medewerkers zonder werkgelegenheidsgarantie in de toekomst hun arbeidsplaats af zullen moeten staan aan werknemers die deze garantie wel hebben', schreef het concern in een brief aan het personeel.

De Voedingsbond FNV eiste in kort geding dat Campina Melkunie deze intimidatie zou stopen. De president van de rechtbank in Arnhhem heeft de bond daarin gelijk gegeven. In 1989 is afgesproken dat de fusie geen banen zou kosten. Omdat er geen zwaarwegende redenen zijn daarvan af te wijken, geldt deze garantie volgens de rechter nog steeds, ook voor FNV-leden die niet instemmen met de plannen van Campina.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.