Update

Camiel Eurlings ontslagen als topman van KLM

Camiel Eurlings is door de raad van commissarissen de laan uitgestuurd als topman van de KLM. Het vertrek van Eurlings is volgens een woordvoerster van het bedrijf eenzijdig genomen. Ze wilde verder geen commentaar geven.

(Voormalig) directeur Camiel Eurlings van KLM. Beeld anp

De KLM gaf in een persbericht aanvankelijk aan dat het besluit nu te vertrekken in onderling overleg tussen de voormalige minister en de raad van commissarissen is genomen. Eurlings wordt als bestuursvoorzitter opgevolgd door Pieter Elbers, tweede man van het Nederlandse deel van luchtvaartcombinatie Air France-KLM.

Camiel Eurlings (41) lag bij de KLM al langer onder vuur omdat hij onzichtbaar bleef tijdens de stakingen van de piloten van het zusterbedrijf Air France. Ook zou hij volgens ingewijden de Nederlandse belangen in het internationale concern niet goed hebben verdedigd.

'Eurlings is goed, maar voor de crisis waarin het bedrijf verkeert, is hij niet goed genoeg', zegt Bob van der Wal, voorzitter van de Vereniging voor Hoger KLM Personeel. Het is voor de KLM een spannende tijd, zei Eurlings eerder zelf. Er moet in de kosten worden gesneden om de concurrentie met prijsvechters aan te kunnen. Onder de KLM-medewerkers klinkt de kritiek dat het geld dat in Nederland wordt verdiend naar het verlieslijdende zusterbedrijf gaat. Daarbij vragen ze zich af in hoeverre Eurlings op komt voor hun belangen.

Hoewel de KLM-medewerkers zich solidair verklaarden met de staking van hun collega's in Frankrijk, zijn ze inmiddels bang dat de kosten van die staking ook in Nederland voelbaar zullen worden. 'Die staking heeft het bedrijf in een paar weken 500 miljoen euro gekost. Daarover maken wij ons grote zorgen. Want dat gaat ongetwijfeld ook gevolgen hebben voor het personeel van de KLM. Dat Eurlings onzichtbaar was, geeft geen vertrouwen', zegt Dolf Polders van het CNV.

De bonden vrezen dat Eurlings' opvolger de confrontatie niet schuwt. 'In onze achterban staat hij ook wel bekend als een harde saneerder', zei Reinier Castelein van vakbond De Unie gisteravond in Nieuwsuur.
Pieter Elbers had volgens bronnen rond de KLM de facto al de leiding van het bedrijf. Eurlings was vooral het boegbeeld van de KLM, zeggen ze.

De 44-jarige Elbers begon zijn carrière in 1992 bij de KLM, waar hij sinds 2012 in het bestuur zit. Elbers was tot gisteren operationeel directeur. Hij begon bij de KLM als manager bij Vliegtuigbelading Schiphol. Daarna leidde hij onder meer de KLM-afdelingen in Tokio en Athene. In 2011 werd hij operationeel directeur. Daarnaast werd hij plaatsvervangend president-directeur.

De termijn van Eurlings als hoogste baas van 'de blauwe familie' liep nog tot april volgend jaar. Eurlings vertrekt nadat hij nog geen anderhalf jaar aan de leiding van KLM heeft gestaan. Hij nam op 1 juli vorig jaar het roer over van Peter Hartman. Daarvoor zat hij sinds 2011 in het bestuur van de KLM.

De Limburger Eurlings (41) kwam op zijn 24ste voor het CDA in de Tweede Kamer. Na zes jaar vertrok hij naar het Europees Parlement. Op 33-jarige leeftijd werd hij minister van Verkeer en Waterstaat. Zijn ambitie was het fileleed op te lossen. Hij gold als de kroonprins van het CDA, maar stapte in 2010 uit de politiek.

Nog geen anderhalf jaar heeft hij aan het hoofd gestaan van 'de blauwe familie'. Nu moet de 'onzichtbare' Eurlings weg.

Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp

Profiel Camiel Eurlings

NAAM: Camiel Martinus Petrus Stephanus Eurlings
GEBOREN: 16 september 1973 in Valkenburg
LOOPBAAN: Eurlings was 8 jaar toen hij zich als belangstellende meldde bij de gemeenteraad in het Limburgse Valkenburg aan de Geul. 13 jaar later zat 'Us Camielke' als gemeenteraadslid in de bankjes. Op zijn 24e kwam hij voor het CDA in de Tweede Kamer, bleef daar 6 jaar en zat vervolgens 3 jaar in het Europees Parlement. Hij had het naar eigen zeggen naar zijn zin in Brussel, maar keerde in 2007 terug. Op 33-jarige leeftijd werd hij minister van Verkeer en Waterstaat. Zijn ambitie was het fileleed op te lossen. 'De schop in de grond', was zijn mantra. Eurlings gold als de kroonprins van het CDA, maar stapte in 2010 uit de politiek. Eurlings zat sinds juli 2011 in het bestuur van KLM. Op 1 juli 2013 volgde hij Peter Hartman op aan de stuurknuppel van het bedrijf.

Profiel Pieter Elbers

NAAM: Drs. ing. P.J.Th. (Pieter) Elbers. Geboren in Schiedam in 1970.
OPLEIDING: Bedrijfskunde (Drs.) aan de Open Universiteit van Amsterdam en Logistiek Management (ing.) aan de Vervoersacademie van Venlo.
KLM: Elbers kwam in 1992 bij de KLM in dienst als Manager bij Vliegtuigbelading Schiphol. Daarna leidde hij onder meer de KLM-afdelingen in Tokio en Athene. In 2011 werd hij operationeel directeur. Daarnaast werd hij plaatsvervangend president-directeur.
OVERIG: Elbers is commissaris bij onder meer Kenya Airways en Transavia. Daarnaast zit hij in de adviesraden van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium en van het International Institute of Air & Space Law.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden