Camiel Eurlings landt ineens bij American Express

Camiel Eurlings heeft een nieuwe bijbaan. De 41-jarige oud-minister en voormalig KLM-topman is sinds januari niet-uitvoerend bestuurder (een soort commissaris) bij American Express Global Business Travel. Dat is de voormalige zakenreistak van het Amerikaanse creditcardbedrijf, dat vorig jaar zelfstandig is geworden.

Camiel Eurlings Beeld epa
Camiel EurlingsBeeld epa

Eurlings maakte de nieuwe functie donderdag zelf bekend via zijn profiel op de zakelijke netwerksite LinkedIn. De voormalige kroonprins van het CDA werd in oktober ontslagen als president-directeur van de KLM. Daar was hij sinds april 2011 in dienst. Dat werd deze week weer vaak gememoreerd omdat tijdens Eurlings ministerschap staatsgaranties voor de KLM en Schiphol werden afgezwakt. Eurlings liet woensdag via zijn woordvoerder Jack de Vries weten dat suggesties dat hij daaraan zijn baan bij de KLM te danken had 'feitelijk onjuist' zijn. Datzelfde geldt voor verhalen dat zijn ontslag bij de KLM met zijn soepele houding rond de garanties te maken had.

GBT, waar Eurlings sinds begin dit jaar toezichthouder is , is actief in bijna 140 landen op zes continenten en telt ongeveer veertienduizend werknemers. Het bedrijf ontstond vorig jaar, toen American Express 50 procent van de aandelen van zijn zakenreispoot van de hand deed.

Wat ging er mis bij KLM?

Hoe kwam KLM in de problemen toen Eurlings er topman was? Lees hier onze reconstructie.

Eurlings is verder sinds september 2013 lid van het Internationaal Olympisch Comité, het IOC. Hij trad toe op verzoek van Willem-Alexander, die het IOC verliet omdat hij koning werd. Eurlings was eerder al voorzitter van een stichting die onderzocht of de Olympische Spelen van 2028 naar Nederland konden worden gehaald. Toen het kabinet besloot daar geen geld in te steken, stopte het project. Eurlings liet vorig jaar bij de Winterspelen in Sochi weten '2028' nog niet helemaal uit zijn hoofd gezet te hebben. Nederland kan zich tot 2019 nog aanmelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden