Cameron eist snel vooruitgang in hervormingen EU

De Britse premier David Cameron wil donderdag tijdens een top van regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie 'echte vooruitgang' boeken wat betreft de positie van zijn land in de EU. Dat zei Cameron in aanloop naar een referendum over het Britse lidmaatschap van de EU.

Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

'Ik wil echte voortgang zien op alle vier de punten', zei Cameron, daarbij doelend op de positie van niet-eurolanden, het afdragen van zeggenschap aan Brussel, betere regelgeving en de wens dat Europese werknemers in Groot-Brittannië vier jaar moeten wachten voordat ze in aanmerking komen voor uitkeringen en sociale huisvesting.

Vooral dat laatste punt ligt bij veel andere lidstaten zeer gevoelig, en is wat sommige landen betreft onacceptabel. Het voorstel staat niet alleen haaks op het vrij verkeer van werknemers, maar discrimineert tussen Britse en niet-Britse EU-onderdanen. Het wekt geen verbazing dat vooral Oost-Europese lidstaten (waarvan relatief veel burgers in de Groot-Brittannië werken) hier ongekend fel tegen van leer trekken.

'Vechten voor Groot-Brittannië'
Cameron zal naar eigen zeggen niet vechten om tijdens deze top al een akkoord hierover te bereiken, maar wil wel 'momentum'. 'Ik zal de hele nacht vechten voor Groot-Brittannië en denk dat we een goede deal kunnen krijgen.'

'De belangen zijn zo groot dat we een stevig debat zonder taboes niet kunnen ontlopen', schreef EU-president Tusk in zijn uitnodigingsbrief aan premier Rutte en diens EU-collega's. Cameron eist een vernieuwde, minder bemoeizuchtige EU, wil hij het Britse lidmaatschap verdedigen in een door hemzelf afgekondigd referendum. Een akkoord tussen Londen en de rest van de EU is echter nog 'ver weg', volgens Tusk. En de tijd dringt: in februari moet duidelijk zijn wat Cameron als overwinning kan claimen.

Brexit is geen loos dreigement

De Britse premier Cameron probeert vanavond in Brussel de andere EU-leiders achter zijn lijst hervormingen te krijgen. Hoeveel kans maken zijn eisen? En hoe lang wordt de Britse euroscepsis nog geaccepteerd? Lees het in deze analyse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden