Een deel van het personeel wil vanaf 1 juli staken.
Een deel van het personeel wil vanaf 1 juli staken. © EPA

Cabinepersoneel British Airways dreigt met grote zomerstaking

Een deel van het cabinepersoneel bij British Airways legt met ingang van 1 juli voor twee weken het werk neer. Dat heeft vakbond Unite aangekondigd, nadat hernieuwde onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden op niets zijn uitgelopen. Als de staking doorgaat, kan het de maatschappij veel gaan kosten in de drukke zomerperiode.

Het is al lang onrustig bij British Airways. Eerder werd wel al een akkoord gesloten over onder meer loonsverhoging. 

Maar veel stewards en stewardessen zijn het niet eens met de beslissing om reisvoordelen te schrappen voor werknemers die eerder dit jaar aan vakbondsacties hebben meegedaan. Volgens Unite willen er wel 2000 medewerkers aan de staking in juli meedoen.

Die actie is precies in de voor British Airways drukke zomerperiode gepland. Unite hoopt daarom ook dat het bedrijf alsnog over de brug zal komen. British Airways vindt de actie echter 'extreem en volledig onnodig', omdat Unite om zijn gelijk te halen ook al naar de rechter is gestapt.

De precieze gevolgen van de aangekondigde staking zijn nog lastig in te schatten. De maatschappij zegt passagiers in ieder geval gewoon op hun bestemming te zullen afleveren. In het weekeinde na Hemelvaart was er bij British Airways al sprake van grote vluchtuitval. Dat kwam door een computerstoring die het netwerk van het bedrijf platlegde.

Vertraging

Enkele honderden vluchten moesten worden geannuleerd of liepen zware vertraging op en vele duizenden passagiers waren daarvan de dupe. Volgens een eerste inschatting kostte het incident de maatschappij zo'n 80 miljoen pond (91 miljoen euro), zo werd eerder deze week bekend.

De stroomstoring, zo meldde The Times, werd veroorzaakt door een onderhoudsmedewerker. Uit een onderzoek van de luchtvaartmaatschappij bleek dat een stroomvoorzieningsapparaat werd uitgeschakeld tijdens onderhoudswerkzaamheden. Het uitzetten van het apparaat, een zogenaamde uninterruptible power supply (UPS), leidde ertoe dat de noodbatterijen en -generators werden omzeild. Daardoor vielen de computers in de twee belangrijkste datacentra van British Airways uit.