ANALYSE

Bye, bye Vine: waarom Twitter zijn ooit populaire videodienst opdoekt

Hoewel de jongste kwartaalresultaten helemaal zo slecht niet waren, zet Twitter 350 man op straat en stopt het met Vine, zo werd donderdag bekend. Ooit was Vine het medium voor kortebaansvloggers. Maar zij vertrokken naar elders.

Het gaat niet goed met Twitter. Niet alleen omdat het bedrijf deze week bekendmaakte dat het bijna een op de tien werknemers op straat gaat zetten (het microblog heeft ruim 3.800 mensen in dienst). Niet slechts omdat er kennelijk geen kopers zijn voor het bedrijf (zelfs Salesforce is afgehaakt). Niet louter omdat het bedrijf maar verliezen blijft maken en het aantal nieuwe gebruikers maar mondjesmaat toeneemt (vier miljoen in het afgelopen kwartaal).

Nee: meer opzien baarde de bekendmaking donderdag van topman Jack Dorsey dat Twitter gaat stoppen met Vine, de app voor smartphones waarmee iedereen ultrakorte filmpjes kan delen met de rest van de wereld.

Gouden greep

Drie jaar geleden leek Twitter een gouden greep te hebben gedaan toen het de pas vier maanden oude videodienst inlijfde, voor de lieve - vermeende- som van 30 miljoen dollar. Groot was ieders enthousiasme over Vine, dat in het begin was gestoeld op videootjes van zes seconden, die in een lus worden afgespeeld. De lengte van de Vines werd in de loop der tijd opgerekt, tot zelfs 140 seconden.

Vine baarde een heel nieuwe generatie van mediapersoonlijkheden, influencers, mensen die met hun korte filmpjes een gevolg veroverden van miljoenen kijkers en die voor bedrijven het ideale kanaal werden om producten aan de man te brengen.

Maar winstgevend wilde Vine maar niet worden, net zomin als zijn nieuwe moeder Twitter, en de beïnvloeders namen de benen naar alternatieven die meer geld opleverden in de vorm van reclame. Er kwam een uitstroom op gang naar Snapchat (Snap), Instagram en Facebook zelf, en naar YouTube.

Beeld afp

De meeste Vine-kijkers hebben de app nooit geïnstalleerd. Ze bekeken de populaire maandelijkse compilaties die anderen maakten van de leukste en opvallende videootjes die ze op Vine vonden.

Op de lijst van populairste apps in de VS moest Vine recent 283 andere toepassingen voor laten gaan.

De overlevingskansen van Vine waren aanzienlijk beter geweest als de dienst onderdeel was geweest van een gezond bedrijf, zegt een hoogleraar marketing in de Wall Street Journal, maar met 'amper groei in het aantal gebruikers, een deeltijd-baas (Jack Dorsey is ook CEO van Square - red.) en ontevreden investeerders leidt dat allemaal tot de slotsom gedwongen focus'.

Neerslag op Twitter

Als je videodienst niet aanslaat in een tijd dat zeker adverteerders smeken om videocontent, omdat daaromheen beter valt te adverteren, is het geen goed teken als je geen gat meer ziet in een service als Vine. De teloorgang van Vine zal ongetwijfeld zijn neerslag hebben op Twitter - misschien dat er nu nog minder gegadigden zijn voor een overname en dat potentiële kopers misschien nog minder zullen over hebben voor Jack Dorseys kwakkelende onderneming.

Dorsey zag het vanzelfsprekend anders: 'We zien een aanzienlijke mogelijkheden om meer te groeien terwijl we onze kernservice verbeteren. We hebben een duidelijk plan en maken de benodigde veranderingen om te verzekeren dat Twitter uitzicht heeft op groei over de langere termijn.'

Het is een boodschap die makkelijk in een Vine had gepast.

De sterren van Vine waren piepjong, gewiekst en verdienden bakken met geld

De nieuwste sociale-mediasterren hebben geen bijzondere talenten, zijn amper over hun jeugdpuistjes heen, maar verdienen wel bakken met geld door video's te plaatsen op Vine - het zes-seconden-videoplatform dat is gekocht door Twitter. YouTube-sterren opgepast: de Vine-generatie komt eraan. Lees hier het hele artikel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden