'Buy American'-plan valt slecht bij EU

Bedrijven VS krijgen enkel steun als ze Amerikaanse producten aanschaffen...

Van onze correspondent Bert Lanting

BRUSSEL De EU maakt zich steeds meer zorgen over de protectionistische inslag van het economische herstelplan dat president Barack Obama door het Amerikaanse Congres probeert te krijgen.

De bezwaren van de Europese Unie richten zich op de zogenoemde ‘Buy American’-clausule in het steunpakket ter waarde van 800 miljard dollar. Die clausule bepaalt dat voor de projecten die via het pakket worden gefinancierd, alleen Amerikaans staal en ijzer mogen worden gebruikt. Het plan voorziet onder meer in de bouw van bruggen, wegen, havens en andere grootschalige projecten waarmee de overheid de werkgelegenheid een prikkel hoopt te geven.

Een woordvoerder van de Europese Commissie noemde de clausule het ‘slechtst mogelijke signaal’ dat de VS kunnen afgeven in deze periode van een mondiale economische recessie. Hij waarschuwde dat de EU wel gedwongen zal zijn om naar de Wereldhandelsorganisatie WTO te stappen als de VS het ‘Buy American’-beding niet uit het herstelplan verwijderen.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft al zijn fiat aan het plan gegeven, maar het pakket moet nog door de Senaat.

De afgelopen dagen heeft de EU verscheidene malen bij Washington aan de bel getrokken met de waarschuwing dat de protectionistische clausule tegenmaatregelen zou kunnen uitlokken van Europese kant. ‘Wij vinden dat deze wet een heel gevaarlijk precedent schept juist nu de wereld een mondiale economische crisis doormaakt’, zei John Bruton, de EU-ambassadeur in Washington.

Brussel is bang dat de ‘Buy American’-clausule de voorbode wordt voor een golf van protectionistische maatregelen die de economische crisis alleen maar erger zullen maken. Ook de Amerikaanse Kamer van Koophandel had het Huis van Afgevaardigden daarom afgeraden het verplicht te stellen Amerikaanse producten te gebruiken.

De Europese Commissie staat ook onder zware pressie van de Europese staalindustrie, die luidkeels protesteert tegen de ‘protectionistische’ clausule in het herstelplan. Volgens Eurofer, de Europese Confederatie van IJzer- en Staalproducenten, druist de maatregel lijnrecht in tegen de aanbestedingsregels van de WTO. Eurofer wees er ook op dat de G-20, de club van de rijkste landen en de grootste ontwikkelingslanden, nu juist onlangs had afgesproken dat ze niet hun toevlucht zouden nemen tot protectionistische maatregelen.

Volgens critici heeft de EU zelf ook boter op het hoofd. Een aantal landen, waaronder Canada, Brazilië en Australië, leverde onlangs kritiek op het besluit van de Europese Commissie de exportsubsidies voor zuivelproducten te hervatten. Die waren juist met veel fanfare afgeschaft. Volgens eurocommissaris Mariann Fischer Boel is de steun nodig om te voorkomen dat tal van Europese boeren over de kop gaan als gevolg van de lage zuivelprijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden