Busbedrijf overweegt stop op nachtpendels

Busbedrijf Peter Langhout Reizen in Alphen aan den Rijn gaat naar aanleiding van het busongeval bij Valence in Frankrijk een onderzoek uitvoeren naar betere beveiliging van de busreizen naar Spanje....

Het onderzoek begint over twee weken. Het uitvoerende team wil volgens directeur Langhout eerst de ideeën van chauffeurs en passagiers horen en vervolgens samenwerken met onder anderen medici, 3VO en TNO.

Peter Langhout Reizen, met tussen vier- en vijfduizend ritten per jaar de grootste bustouroperator van Nederland, kwam vorige week in het nieuws toen bij een ongeluk van een door het bedrijf gecharterde bus in Frankrijk vier mensen om het leven kwamen. Het was het tweede ongeluk met dodelijke afloop sinds het bedrijf in 1980 werd opgericht.

Over de oorzaak van het ongeval bestaat nog grote onduidelijkheid. De chauffeur zegt niet in slaap te zijn gevallen. Mogelijk heeft een 'verstoring van zijn biologische klok' geleid tot versuffing. Daarom overweegt Langhout de nachtpendels te schrappen. 'Het onderzoek moet aantonen hoe de chauffeur zijn werk kan uitvoeren op zo'n manier dat hij geen problemen krijgt met zijn biologische klok', zegt hij.

Volgens het nieuwe schema zouden de bussen om 04.00 uur vertrekken en dan 22 uur later op de plaats van bestemming aankomen. Een andere optie is dat de terugreis wordt verzorgd door andere chauffeurs, zodat het team van de heenreis enkele dagen in Spanje op adem kan komen.

'Tussen twee diensten moet negen uur rusttijd zitten', zegt Langhout. 'Maar je weet natuurlijk niet wat zo'n chauffeur die uren doet in Spanje. Als er twee of drie dagen tussen twee ritten zitten, weet je zeker dat ze hebben geslapen.'

Chauffeurs mogen vijf uur en een kwartier rijden als ze binnen die tijd drie maal een kwartier rusten. Ze mogen vierenhalf uur achtereen rijden als daar een periode van drie kwartier rust in zit. 'We rijden altijd met twee chauffeurs', zegt Langhout.

Dertien gezelschappen hebben sinds het ongeluk hun reis bij de touroperator geannuleerd. 'Dat mag kosteloos', zegt Langhout, die verwacht dat er nog een flinke terugslag volgt. Vrijdag heeft Peter Langhout Reizen op elk van de negentien ritten naar Spanje - de eerste sinds het ongeluk - iemand van Slachtofferhulp laten meereizen 'om te verzekeren dat de mensen niet te angstig zijn'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden