Burgmans (Akzo): Zulke agressie heb ik nog nooit meegemaakt

Boze aandeelhouders eisen dat Akzo op zijn minst met zijn Amerikaanse rivaal PPG om tafel gaan zitten. Het Nederlandse verf- en chemieconcern haalt zich anders mogelijk een vijandige overname op de hals, zo waarschuwden zij maandag in de Ondernemingskamer.

Wilco Dekker
Antony Burgmans (m) in de rechtszaal in Amsterdam. Beeld epa
Antony Burgmans (m) in de rechtszaal in Amsterdam.Beeld epa

'De elitaire tijd dat de top van het bedrijf het allemaal wel bepaalt is voorbij, en dat weet Akzo best. De aandeelhouders moeten worden gehoord.'

Aan het woord is topman Michael McGarry van PPG Industries en zijn pleidooi vlak voor de lunchpauze markeert het einde van een zware ochtend voor Akzo in de Ondernemingskamer aan het Amsterdamse IJdok. Daar eist de Amerikaanse activistische aandeelhouder Elliott dat Akzo een bijzondere aandeelhoudersvergadering uitschrijft. Het enige agendapunt voor die 'bava': het ontslag van Antony Burgmans. Hij zou als president-commissaris de overname door PPG tegenwerken omdat Akzo niet eens wil praten. Burgmans moet worden vervangen door een 'supercommissaris', die regelt dat beide partijen alsnog gaan praten.

Het pleidooi van McGarry volgt op een ochtend vol vinnige verwijten van boze aandeelhouders, die vinden dat Akzo ten minste om de tafel moet met PPG. Advocaten van grote Angelsaksische beleggers als Franklin Templeton betogen dat die al vele jaren trouw aandeelhouder zijn; ze kunnen dus niet worden beticht van de jacht op snelle winsten. Ze zijn samen met Elliott goed voor 17,7 procent van de Akzo-aandelen.

Weet het Nederlandse bedrijf wel wat het doet door PPG drie keer de deur te wijzen, met een vijandige overname als risico? In dat geval staat het Nederlandse bedrijf buitenspel als het gaat om de werknemers en de duurzaamheid. Als het met PPG gaat praten, kan het daar nog invloed op uitoefenen. De aanwezige aandeelhouders zijn ook boos dat Akzo niet de 'diepgravende en zorgvuldige' analyse wil overhandigen, waaruit zou blijken dat de eigen strategie beter is. Ook is er woede over de 'onderbuik van het establishment', dat in de persoon van minister Kamp dit weekeinde opeens pleitte voor een wettelijke bedenktijd bij overnames.

In gesprek

Na de lunchpauze mag Akzo. Hun advocaat zegt de zorgen van de aandeelhouders 'ontroerend' te vinden. 'Maar het gaat ze natuurlijk om die 12 of 13 euro winst per aandeel die ze nu snel kunnen pakken', zegt hij. En als hier bijna 18 procent van de aandeelhouders bij de Ondernemingskamer is, voegt hij eraan toe, dan is ruim 82 procent er dus niet.

De top van Akzo heeft voor de diepgaande analyse op 6 mei anderhalf uur gesproken met de top van PPG, maar volgens de Amerikanen stelde dat gesprek weinig voor. 'Waarom heeft Akzo eigenlijk niet doorgevraagd', vraagt voorzitter van de Ondernemingskamer Gijs Makkink. 'Dan had u uw aandeelhouders beter kunnen uitleggen waarom u het bod weigert'. 'Als we gaan praten met PPG, dan zal dat worden geïnterpreteerd als onderhandelen', antwoordt de Akzo-advocaat. 'Dan gaan er dingen uitlekken, dan gaat de beurskoers oplopen en dan kun je niet meer wegzwemmen uit de fuik.'

Akzo's president-commissaris Antony Burgmans. Beeld Hollandse Hoogte / Amaury Miller
Akzo's president-commissaris Antony Burgmans.Beeld Hollandse Hoogte / Amaury Miller

Agressie

Antony Burgmans zelf krijgt ook het woord. Hij zegt dat Akzo veel op rondreis is geweest om goed te luisteren naar aandeelhouders, en dat de commissarissen achttien keer bijeen zijn geweest in tien weken. Maar het voorstel van PPG en de manier waarop het werd gedaan, vormden geen basis voor onderhandelingen. 'Ik heb in mijn leven al heel veel overnames meegemaakt', zegt de voormalig Unilever-topman. 'Maar dit niveau van agressie heb ik nog nooit meegemaakt.'

Een van de boze aandeelhouders stelt nog een compromis voor: als de eis voor de bava voor het verwijderen van Burgmans ('het ontslag van het boegbeeld is misschien een brug te ver') wordt ingetrokken, kan de Ondernemingskamer dan drie 'wijze personen' aanwijzen, die gaan werken aan de 'volstrekt verstoorde verhoudingen' tussen Akzo en zijn aandeelhouders? De Akzo-advocaat drukt de Ondernemingskamer daarna nog eens op het hart dat het 'grote gevolgen zal hebben voor Nederland', als de eis van activistisch aandeelhouder Elliott wordt toegewezen.

De Ondernemingskamer doet maandag 29 mei nabeurs uitspraak.

Lees alles over de overnamestrijd rond AkzoNobel

Als het aan aandeelhouder Elliott ligt, is Akzo's president-commissaris Antony Burgmans straks zijn baan kwijt - en is de weg vrij voor een overname door PPG. Maandag staan de partijen voor de rechter, volg in ons economieblog de laatste ontwikkelingen.

Het kabinet is eruit: elk Nederlands bedrijf dat geconfronteerd wordt met een vijandige overname moet onder meer een wettelijke bedenktijd kunnen krijgen, zodat het op zoek kan naar alternatieven.

Het geduld is op, schrijft een Amerikaans beleggingsfonds over de weigering van AkzoNobel op een derde overnamebod. Een overname is nodig om de omzet te doen groeien. Klopt dat wel? (+)

Het is nu openlijk oorlog tussen AkzoNobel en het Amerikaanse PPG. Vijf vragen over de aanval op AkzoNobel. (+)

De Volkskrant interviewde in april AkzoNobel-topman Ton Büchner, die voor misschien wel de belangrijkste opgave uit zijn loopbaan stond. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden