Burgherminister Pieter Keuneman

Als je een postzegel uit Sri Lanka ziet, met daarop een portret van ene Pieter Keuneman, vraag je je af: moeten we die in Nederland kennen?...

We gaan googelen, en zien dat Keuneman (1917-1997) toch écht een Sri Lankaan was, en in de jaren zeventig minister van Volkshuisvesting van het land.

Daarvoor had hij als marxist carrière gemaakt in de communistische partij van Sri Lanka.

Pieter Keuneman bleef als minister zijn beginselen trouw door te ordonneren dat woonhuizen niet groter dan 90 vierkante meter mochten zijn.

En die Nederlandse naam? Dat komt door zijn afstamming van een Nederlandse Burgher, zoals Europese emigranten die in de 16de tot en met de 19de eeuw naar (bijvoorbeeld) Sri Lanka trokken, worden genoemd.

Sri Lanka heette toen Ceylon, en dat is afgeleid van Zeylan, en dat weer van Zeeland. Nederland beheerste Ceylon tussen 1685 en 1798.

De internetencyclopedie Wikipedia leert dat ongeveer een procent van de Lankanen etnografisch tot de ‘Burghers’ gerekend wordt. Andere op Ceylon voorkomende Burghernamen zijn Bartolomeusz, Claasen, Hopman, Jansz, Koelmeyer, Schuilling en Woutersz.

De Keunemanzegel verscheen tegelijk met een zegel ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Dutch Burgher Union of Ceylon. Website: www.dutchburgherunion.org. DV

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden