Burgers zijn banken beu en beginnen eigen coöperatie

Burgers uit Apeldoorn en omgeving willen een coöperatieve bank oprichten omdat zij gedesillusioneerd zijn door de mores in het huidige bankwezen. De Financiële Coöperatie begint vandaag met de ledenwerving onder burgers die de bank 'nieuwe stijl' willen steunen.

De oprichters van De Financiële Coöperatie haken in op de maatschappelijke onvrede over de (bonus)cultuur bij de traditionele banken. Hun idee is ontleend aan NewB, de coöperatieve bank die sinds dit voorjaar in België in oprichting is.

Bij NewB hebben zich in enkele maanden meer dan 43 duizend particulieren aangesloten. Zij betaalden ieder (minstens) 20 euro voor het lidmaatschap van de coöperatie. NewB beschikt inmiddels over een startkapitaal van ruim 1,2 miljoen euro. Om als bank te kunnen beginnen, is echter meer geld nodig, plus een bankvergunning. Daar werkt NewB nog aan.

Stemrecht
Wie De Financiële Coöperatie wil steunen, kan vanaf vandaag lid worden voor eveneens 20 euro (een eenmalig bedrag). Leden krijgen stemrecht bij de algemene vergadering en mogen dus meebeslissen over het beleid van de bank. Aanmelden kan op de website dfc.coop.

De belangrijkste initiatiefnemer is zelfstandig assurantieadviseur Jan Brink (45) uit Apeldoorn. 'Ik zit sinds 1989 in het vak en ik heb de afgelopen 24 jaar de cultuur in de financiële wereld zien veranderen. Financiële producten zijn steeds ingewikkelder geworden, voor gewone mensen niet meer te begrijpen. Veel producten dienen niet het belang van de klant, maar dat van de bank. Bij banken draait alles om verkooptargets en om zo veel mogelijk winst maken. Desnoods over de rug van de klant.

'Wij willen consumenten een goed alternatief bieden. Een bank die eenvoudige en nuttige producten verkoopt, die geen winstoogmerk heeft en waar de bestuurders geen bonussen ontvangen. Een coöperatie is daarvoor de beste vorm, want dan moet het bestuur belangrijke beslissingen aan de leden voorleggen. Bij onze bank zal de macht bij de klanten liggen.'

Amateurs
De Financiële Coöperatie is op 6 juni ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Brink is voorzitter, zijn collega Joshua Klopman is secretaris en de jonge bedrijfskundige Marit Rossing is penningmeester. De raad van commissarissen bestaat uit vier enthousiaste amateurs uit de kennissenkring van Brink. Geen van de zeven heeft serieuze bankierservaring.

Brink erkent dat hij expertise zal moeten inhuren, wil zijn initiatief kunnen slagen. Hij wil professionals benaderen die de oprichting van de bank kunnen begeleiden, inclusief het regelen van de cruciale bankvergunning. 'Ik heb al wat namen in gedachten, maar die kan ik nog niet noemen. Het moeten in elk geval mensen zijn die willen breken met de oude bankencultuur. Er zijn gelukkig genoeg ervaren bankiers die daar net als wij meer dan genoeg van hebben.'

De Financiële Coöperatie moet binnen een half jaar minstens tienduizend leden tellen, omdat Brink zeker 200 duizend euro nodig heeft om de opstartkosten te betalen. Hij verwacht die drempel met gemak te nemen. 'Als NewB in België zoveel leden trekt in zo'n korte tijd, dan moet dat in Nederland ook kunnen.'

Hoewel de oprichters van NewB evenmin uit de bankwereld komen, is er toch een verschil met De Financiële Coöperatie. NewB wordt ondersteund door tientallen maatschappelijke organisaties uit het linkse politieke milieu, zoals vakbonden en milieuorganisaties. Dat brede draagvlak heeft waarschijnlijk bijgedragen aan het snelle succes.

Brink wil zich in de oprichtingsfase niet associëren met organisaties met een politieke kleur, omdat hij bang is dat dit potentiële leden afschrikt. 'Wij blijven liever neutraal.' Hij heeft contact gezocht met NewB, maar er is vooralsnog geen sprake van samenwerking.

Screenshot dfc.coop Beeld dfc
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.