‘Bulldozer’ moet Deutsche Telekom gaan redden

Deutsche Telekom is te weinig flexibel om met zijn concurrenten te wedijveren. René Obermann moet daar verandering in brengen...

Sander van Walsum

De ontnuchterde aandeelhouders van Deutsche Telekom verwachten – getuige de koersstijging van twee procent – veel van ‘bulldozer’ René Obermann, de 43-jarige opvolger van de afgezette bestuursvoorzitter Kai-Uwe Ricke (45). Maar de analisten zijn sceptisch. Zij achten geen ondernemer in staat het hoofd te bieden aan de problemen van een voormalig staatsbedrijf dat in een ongelijke strijd met concurrenten is verwikkeld.

Deutsche Telekom – een van de drie onderdelen van de voormalige Duitse posterijen – werd in 1989 weliswaar verzelfstandigd en staat sinds 1996 bij de beurs in Frankfurt genoteerd, maar heeft nog altijd zo’n veertigduizend ambtenaren in dienst. Zij zijn even goed tegen ontslag of versobering van de arbeidsvoorwaarden beschermd als de eveneens veertigduizend werknemers met een vast dienstverband dat nog uit de goede jaren tachtig stamt. Met andere woorden: eenderde van de ruim 240 duizend werknemers hindert het concern in de beweeglijkheid die de telecommarkt vereist.

In vergelijking met de meeste concurrenten is Deutsche Telekom duur en inflexibel. Zo was het bedrijf in eigen land hekkensluiter bij het aanbieden van een geïntegreerde aansluiting voor televisie, telefoon en DSL. Mede onder invloed van deze traagheid is het bedrijf sinds januari 2006 zo’n anderhalf miljoen abonnees op vaste telefoonaansluitingen kwijtgeraakt. De beurskoers – die tijdens de ‘new economy bubble’ opliep tot 105 euro – ligt nu onder de introductiekoers van 17 euro.

De maandag tot afgetreden gedwongen bestuursvoorzitter Kai-Uwe Ricke was zich van deze onvolkomenheden terdege bewust. Sinds zijn aantreden, in november 2002, heeft hij zo’n veertigduizend arbeidsplaatsen geschrapt. Tot 2008 hadden er, wat hem betreft, nog 32 duizend zullen volgen. In september kondigde hij een nieuw saneringsprogramma (‘Telekom 2010’) aan – vooral met het oog op zijn eigen lijfsbehoud, beweerden tegenstanders. Dit plan voorzag onder meer in het openbreken van bestaande arbeidscontracten, teneinde de overplaatsing van werknemers naar andere bedrijfsonderdelen mogelijk te maken.

Hiermee riep hij echter de vijandschap van de (ook in de Raad van Toezicht vertegenwoordigde) werknemers over zich af. Deze sloten een gelegenheidsalliantie met de Amerikaanse grootaandeelhouder Blackstone om van Ricke af te komen (een scenario dat veel gelijkenis heeft met de paleisrevolutie die vorige week leidde tot de val van VW-topman Bernd Pischetsrieder).

De Amerikanen, die het Duitse schrikbeeld van de ‘sprinkhaan-kapitalisten’ belichamen, hadden zo hun eigen redenen om Ricke te lozen. In hun ogen trad de vroegere topman te aarzelend op. Hij wekte niet de indruk enig plezier te beleven aan de harde saneringsarbeid, en heeft, aldus de Machers in de Raad van Toezicht, ‘te veel gediscussieerd en te weinig daadkracht getoond’. Hij zou, met andere woorden, de belangen van de aandeelhouder te veel hebben veronachtzaamd.

Aan zijn opvolger, die in zijn vlegeljaren al als ‘een kapitalist uit het prentenboek’ werd gekenschetst, wordt meer doorzettingsvermogen toegedicht. Maar het is twijfelachtig of hij hiermee de belangen van werknemers en aandeelhouders kan verenigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden