Bulgarije nu ook in de greep van recessie

SOFIA (ANP) - Bulgarije leek lang aardig weg te komen met de gevolgen van de wereldwijde financiële crisis. Maar de laatste cijfers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) laten niets aan duidelijkheid te wensen over: ook de jonge EU-lidstaat stevent af op een recessie.

,,De Bulgaarse economie krimpt dit jaar met circa 3,5 procent en komend jaar met 1 procent'', zegt de Nederlandse econoom Bas Bakker, die voor het IMF over opkomende economieën in Oost-Europa rapporteert. Daarmee is de hoop vervlogen dat het land de storm zou doorstaan met slechts afnemende groeicijfers.

Lichtpuntje is dat de Bulgaarse overheid haar huishoudboekje op orde heeft en het banksysteem gezond is. Daardoor hoeft het land waarschijnlijk niet zoals Hongarije voor miljarden aan het infuus bij het IMF.

Pessimistisch

De Bulgaren zelf zijn pessimistisch. Meer dan de helft van de bevolking denkt dat Bulgarije de zwaarste klappen nog moet krijgen, bleek onlangs uit een opiniepeiling van de landelijke krant Dnevnik. Ook wordt de overheid verweten dat ze te laat heeft ingegrepen.

Grootste probleem voor Bulgarije is op dit moment het wegblijven van buitenlandse investeerders uit vooral West-Europa. Juist die droegen de afgelopen jaren flink bij aan de spectaculaire groei van Bulgarije. De 'economische tijger' van de Balkan wist alleen al in de afgelopen drie jaar 21 miljard euro uit het buitenland aan te trekken. Nederland was de tweede investeerder, mede door buitenlandse bedrijven die via Nederland in Bulgarije opereren.

Stoyan Stalev, directeur van Bulgaria Invest, het Bulgaarse agentschap dat investeerders naar Bulgarije moet lokken, schat dat de buitenlandse investeringen dit jaar met een derde zullen afnemen. ,,Een duidelijk teken van de impact van de crisis'', zegt hij. Maar hij benadrukt dat Bulgarije ,,in deze barre tijden op eigen benen blijft staan'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden