'Buitenlandse bedrijven zullen Nederland gaan mijden'

Buitenlandse bedrijven zullen mogelijk Nederland gaan mijden nu de Europese Commissie een streep heeft gehaald door gunstige belastingverrekeningsregels, zogenoemde rulings. Dit verwacht de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland (AmCham).

Peter de Waard
null Beeld epa
Beeld epa

Starbucks verlaagde bewust de winst over de koffiebranderij in Nederland door royalty's voor het gebruik van de merken in rekening te brengen.

'De Nederlandse Belastingdienst zal minder soepel worden met rulings', zegt Edmon Oude Elferink, die in het verleden werkte bij het Europese Hof van Justitie en nu advocaat is bij het internationaal opererende advocatenkantoor CMS. 'Eigenlijk is dat al het geval sinds de zomer van vorig jaar. Maar nu deze zaak daadwerkelijk verloren is, zal dat nog verder worden doorgezet.'

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Dat betekent niet dat er geen rulings meer zullen worden gedaan. Ze zijn voor de dagelijkse praktijk onmisbaar, maar er zal nauwlettend worden gekeken of daarbij niet ook de concurrentiepositie van het bedrijf wordt versterkt. Want dat mag niet.

Dat kan gevolgen hebben voor het vestigingsklimaat in Nederland, omdat buitenlandse bedrijven bij voorbaat zekerheid willen over hun belastingafdrachten. Die rulings kunnen nog wel worden gedaan, zo lang ze marktconform zijn. Gisteren oordeelde de Europese Commissie dat Nederland en Luxemburg met het geven van selectieve belastingvoordelen aan respectievelijk de koffiebranderij van Starbucks en de financieringsmaatschappij van Fiat daarbij zo ver zijn gegaan dat het als staatssteun moet worden gezien. Dergelijke kunstmatige en complexe methoden om de belastbare winst te verlagen, mogen niet meer. Oude Elferink kan zich voorstellen dat de fiscus minder soepelheid zal betrachten als bedrijven de interne inkoopprijzen verhogen om de winst in een bepaald land te drukken. Dat geldt ook voor interne leningen.

De advocaat vindt het opvallend dat het kabinet zich publiekelijk blijft verzetten tegen het besluit van de Europese Commissie. 'Je moet je uiteraard op alle mogelijke manieren verdedigen in de administratieve procedure om de positie te versterken. Maar als die gedaan is, en de uitkomst is negatief voor je, dan kun je wellicht beter in stilte bepalen of en zo ja welke vervolgstappen je neemt als Nederlandse overheid.'

Een hoger beroep, zoals werkgeversorganisatie VNO-NCW wil en de Amerikaanse Kamer van Koophandel eist, heeft volgens hem niet per definitie zin. 'Het is een lange procedure geweest. Nederland heeft veel tijd gehad om het eigen standpunt naar voren te brengen. Nederland moet van goede huize komen om het besluit van de Commissie van tafel te krijgen.'

null Beeld ap
Beeld ap

Naheffing

Starbucks heeft geen fouten gemaakt. Het bedrijf krijgt ook geen boete, alleen een naheffing. De fout is volgens de Commissie gemaakt bij de Nederlandse overheid. Die is te slap geweest. De komende maanden zal de Europese Commissie ook uitspraken doen over soortgelijke belastinggunsten die zijn verleend aan Apple en Amazon. Dat hoeft niet te betekenen dat ook hierbij sprake is van ongeoorloofde staatssteun.

De Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland (AmCham) noemde gisteren het besluit van de Commissie slecht voor het Nederlandse vestigingsklimaat. Investeringen en nieuwe werkgelegenheid kunnen in gevaar komen. Arjan van der Linde, voorzitter van de belastingcommissie van AmCham, zei dat 'onzekerheid over de fiscale behandeling voor veel bedrijven een onaanvaardbaar risico is'.

Van der Linde: 'Mogelijk kiezen die straks sneller voor Ierland of Zwitserland in plaats van Nederland. Want daar is de winstbelasting een stuk lager. Nederland had als voordeel deze belastingverrekeningsmethode. Maar als die niet meer mag, dan resteert een onaantrekkelijk hoge winstbelasting.

Belastingdeskundige Esmé Berkhout van Oxfam Novib noemt het onaanvaardbaar dat grote bedrijven geen redelijk aandeel aan belastingen betalen. 'Wereldwijd lopen overheden daardoor inkomsten mis, die hard nodig zijn om iets te doen aan de extreme ongelijkheid, en waarvoor gezondheidszorg, onderwijs en andere publieke diensten kunnen worden verbeterd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden