Buitenlanders versterken positie in ING-raad

Buitenlandse ING-bestuurders versterken hun positie ten koste van de Nederlanders nadat Ewald Kist op 1 juni 2000 de nieuwe topman wordt van de bank-verzekeraar....

Van onze verslaggever

Kist volgt Godfried van der Lugt op, die volgend jaar met pensioen gaat. Kists benoeming hing in de lucht sinds hij eind maart vice-voorzitter werd, en brengt een verschuiving op gang in de ING-top. Kists opvolger als vice-voorzitter wordt de Belg Michel Tilmant, voormalig topman van Banque Bruxelles Lambert die twee jaar geleden door ING werd ingelijfd.

Die promotie en zijn leeftijd - Tilmant is pas 47 jaar oud - maken hem tot de waarschijnlijkste kandidaat voor de opvolging van Kist (55), en niet de Nederlandse bestuurders Alexander Rinnooy Kan (49), Cees Maas (51) of Hessel Lindenbergh (55). 'Je kunt nu al raden wie de volgende voorzitter wordt', aldus een analist tegen persbureau Bloomberg.

Een ING-woordvoerder erkent dat de bestuursvoorzitter bij de bank-verzekeraar doorgaans wordt opgevolgd door de tweede man. 'Maar een automatisme is dat niet', voegt hij daaraan toe. 'Bovendien hebben wij nooit voeding gegeven aan speculaties als zouden Rinnooy Kan of Maas kandidaten zijn voor de voorzittersstoel.'

Naast Tilmant krijgt het ING-bestuur volgend jaar nog twee nieuwe buitenlandse leden. Fred Hubbell (48) was de baas bij de Amerikaanse verzekeraar Equitable of Iowa, eveneens twee jaar geleden overgenomen door ING. David Robins (50) is eerste man bij de zakenbank ING Barings.

In de raad van bestuur wordt Robins verantwoordelijk voor de divisie Corporate & Investment Banking, waarvan Barings verreweg het grootste deel uitmaakt. Hubbell krijgt de leiding over Financial Services International, dat al ING's consumenten-activiteiten buiten de Benelux omvat.

Als zodanig volgt hij Jan Holsboer (53) op, die de raad van bestuur per 1 oktober zal verlaten. Holsboer kwam in de raad als eerste man van herverzekeraar NRG. Deze ING-dochter leed grote verliezen na een overname in Engeland, en werd in 1994 verkocht. Volgens de woordvoerder heeft Holsboer 'zelf het initiatief genomen' tot zijn aftreden. 'Dat kwam voor ons bepaald niet als een verrassing.' Hij zou het rustiger aan willen doen. Als hoofd van de consumenten-divisie was hij de laatste jaren 'erg veel op pad'.

Rinnooy Kan blijft verantwoordelijk voor de belangrijke divisie Asset Management (vermogensbeheer). ING is een van de grootste Nederlandse beleggers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden