Buitenland houdt omzet Campina op peil

ZALTBOMMEL (ANP) - Zuivelcoöperatie Campina heeft vorig jaar ondanks een krimpende thuismarkt zijn omzet met 10 miljoen euro zien stijgen tot 3,57 miljard euro. Het exploitatiesaldo steeg van 17,1 naar 25,5 miljoen euro. Het netto-omzetresultaat steeg van 8 naar 9 miljoen euro.

De coöperatie hanteert geen winstbegrip. Als dat wel het geval zou zijn, dan zou de winst vorig jaar met 50 procent tot circa 71 miljoen euro zijn gestegen, zo lichtte bestuursvoorzitter J. Sanders vrijdag het resultaat toe.

Campina kon zich vooral handhaven door groei in het buitenland en de productie van industriële ingrediënten. Dat blijkt uit de vrijdag gepresenteerde resultaten van Campina. De zuivelcoöperatie heeft te lijden onder de prijzenslag in de supermarkten en de gestegen kosten voor grondstoffen en energie. De omzet van zijn consumentenproducten in Nederland, waaronder Mona, daalde van 702 miljoen tot 686 miljoen euro.

Duitsland

Ook in Duitsland kromp de omzet. ,,Duitsland blijft een moeilijke markt'', constateert bestuursvoorzitter J. Sanders. De regionale Duitse merken van Campina ontmoeten veel concurrentie van kleine prijsvechters. In Groot-Brittannië, Rusland en Griekenland groeide Campina.

Dit jaar verdwijnen er 200 arbeidsplaatsen bij de coöperatie. Sanders sluit gedwongen ontslagen niet uit. Campina bundelde vorig jaar een aantal activiteiten en centraliseerde zijn ondersteunende diensten, zoals personeelszaken en automatisering. Vorig nam het personeelsbestand, ondanks overnames, al af van 7099 tot 6811 werknemers.

De omzet in industriële ingrediënten nam toe van 476 miljoen tot 518 miljoen euro. Campina produceert vooral lactose ten behoeve van de farmaceutische industrie. Een groot deel van de 150 miljoen euro die Campina vorig jaar investeerde kwam terecht bij deze divisie.

Vleesvervanger

De inkomsten uit kaas en boter stegen met 25 miljoen euro tot 985 miljoen euro. Hieronder valt ook de op zuivel gebaseerde vleesvervanger Valess, die Campina vorig jaar introduceerde. Campina is benaderd door een fastfood-keten om met deze vleesvervanger een vegetarische kipnugget te maken. Dit wegens een mogelijk tekort aan kippenvlees bij een uitbraak van vogelgriep.

Campina verwerkte vorig jaar iets minder melk door een brand bij de kaasfabriek in Lutjewinkel en de beëindiging van zijn melkverwerking in Polen. De melkaanvoer van leden bleef stabiel. De Europese Unie bouwt in hoog tempo de melksubsidies af. De coöperatie probeert de gevolgen hiervan voor zijn leden te compenseren door de winstgevendheid te laten stijgen. Campina keurt de afbouw van melksubsidies niet af. ,,Zolang er maar nieuwe exportkansen worden geboden'', benadrukt Sanders.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden