Buhrmann wordt twee keer zo groot door overname VS

Handelsbedrijf Buhrmann verdubbelt in omvang door de overname voor ruim vijf miljard gulden van de Amerikaanse collega Corporate Express. 'Deze transactie zal Buhrmann echt veranderen', zei directeur Frans Koffrie dinsdag bij de aankondiging van het openbare bod....

Als het bod slaagt, wordt Buhrmann met een omzet van grofweg negen miljard dollar en bijna dertigduizend werknemers 's werelds grootste leverancier van kantoorartikelen. De markt voor kantoorartikelen in de VS - met een totale jaaromzet van zo'n 100 miljard dollar - is verdeeld over vele, relatief kleine bedrijven. Na de overname behaalt Buhrmann de helft van zijn omzet in de VS, waar het dan een marktaandeel van ruim 5 procent heeft.

Buhrmann wil de grootste zijn omdat het meent dat het dan de beste kans maakt op een hoge winst: 'Tussen marktleiderschap en winstgevendheid zit nu eenmaal een grote correlatie.'

De waarde van kantoorspullen is gering, daarom is het belangrijk dat de kosten voor een transactie zo laag mogelijk zijn. Dat kan door schaalvergroting. In de VS krijgt Buhrmann al 40 procent van zijn orders elektronisch binnen.

De belangrijkste reden voor de overname zijn evenwel de synergievoordelen van de overname. Buhrmann schat die op 100 miljoen euro per jaar in de komende drie jaar. In eerste instantie gaan de kosten omlaag voor het maken van catalogi en profiteert Buhrmann van schaalvoordelen bij de gezamenlijke inkoop. Later volgen de voordelen die voortvloeien uit het gezamenlijk beheren van magazijnen en het samenvoegen van verkoopkantoren.

Buhrmann zal de overname voor een groot deel met de uitgifte van nieuwe aandelen betalen. Bij twee Amerikaanse investeringsmaatschappijen plaatst het bedrijf voor 350 tot 400 miljoen dollar aan converteerbare preferente aandelen. Voor 300 miljoen euro worden in Amsterdam nieuwe aandelen uitgegeven. De rest wordt geleend.

Er is één groot 'maar' bij de overname: Buhrmann blaast de overname af als het Corporate Express niet lukt om eerst zijn divisie Delivery Systems te verkopen. Buhrmann rekent deze transport- en koeriersdiensten niet tot zijn kernactiviteiten en bovendien maakt deze divisie verlies. 'Die voorwaarde is spijkerhard, wij willen niet iets kopen waar we geen verstand van hebben.' Buhrmann zal er niet slechter van worden als de verkoop van deze divisie minder oplevert dan gedacht. Zoals de zaken er nu voorstaan, betaalt Buhrmann 9,70 dollar per aandeel van het aan de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq genoteerde Corporate Express. Dat is ongeveer 42 procent boven de gemiddelde beurskoers van de afgelopen dertig dagen van het Amerikaanse bedrijf. Al naar gelang de verkoop van Delivery Systems meer of minder opbrengt dan nu verwacht wordt, zullen de aandeelhouders van Corporate Express een hogere of een lagere prijs voor hun aandelen tegemoet kunnen zien.

Tegelijk met deze transactie, kondigde Buhrmann dinsdag de verkoop aan van de divisie Informatiesystemen, een automatiseringsbedrijf gecombineerd met een pc-huis. Hoeveel deze activiteiten, waar 1900 mensen werken en die vorig jaar een omzet van 2,4 miljard gulden genereerden, nu weer goed lopen, beschouwt Buhrmann ze niet langer als kernactiviteit. Als het niet lukt een koper te vinden dan zoekt Buhrmann een partner voor de divisie.

Als de overname doorgaat, zal Buhrmann moeten kiezen tussen het automatiseringssysteem van Corporate Express en het systeem dat het nu gebruikt. 'Als we voor ons eigen systeem kiezen dan gaat de goodwill die wij voor Corporate Express betalen omhoog, en als we voor hun systeem kiezen dan moeten we ons systeem afwaarderen.' In het laatste geval, neemt Buhrmann dit jaar een buitengewone last van 40 tot 45 miljoen gulden.

Per saldo zal de overname, als de afschrijving op de betaalde goodwill en de eventuele verwatering door de uitgifte van aandelen worden meegerekend, volgend jaar iets op de winst per aandeel drukken. Vanaf 2001 zal de winst per aandeel positief door de overname worden beïnvloed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.