Buhrmann presteert ondermaats in de VS

AMSTERDAM (ANP) - De leverancier van kantoorartikelen Buhrmann heeft een moeilijk kwartaal achter de rug in de Verenigde Staten. Directievoorzitter Frans Koffrie sprak donderdag van tegenvallende prestaties, omdat de verkoop van kantoorspullen onverwacht lager uitviel.

De omzet in de VS daalde 5,7 procent tot 763,6 miljoen euro. Daarmee was de Amerikaanse divisie de enige binnen Buhrmann die een lagere omzet liet zien. Toch wanhoopt Koffrie niet. ,,De verkopen in januari hebben zich verbeterd ten opzichte van het niveau van december.'' Hij voorziet een herstel van de omzet in de loop van 2007.

Buhrmann heeft zich de laatste tijd zo gericht op het aanpassen van de organisatie in de VS, dat de aandacht voor het werven van nieuwe klanten te veel verslapte. Het concern heeft naar eigen zeggen in de VS inmiddels een organisatie op poten gezet die ook op de lange termijn ,,gezond'' blijft. Zo zijn onder meer administratieve afdelingen gecentraliseerd. Dat moet Buhrmann in staat stellen bepaalde klanten beter te bedienen.

Forse winststijging

Ondanks de problemen in de VS boekte het gehele concern over het vierde kwartaal een winststijging. Het nettoresultaat kwam uit op 40,9 miljoen euro tegenover 32,9 miljoen euro een jaar eerder. De omzet bedroeg 1,7 miljard euro. Dat was een jaar eerder 1,6 miljard euro. Dit viel analisten wel enigszins tegen. Over heel 2006 wist Buhrmann een forse winststijging te boeken van 2,3 miljoen euro tot 122,6 miljoen euro. Dit had te maken met bijzondere posten.

In Europa boerde Buhrmann aanzienlijk beter, aldus Koffrie. Het marktaandeel is vergroot, mede dankzij overnames. Maar ook de autonome omzetgroei, dus zonder aqcuisities, viel hoger uit. De omzet in Europa nam toe van 253 miljoen euro tot 352,3 miljoen euro.

Burhmann verkocht over het algemeen meer artikelen in Europa, maar dat gold niet voor kantoormeubilair en kopieerspullen. In Oostenrijk en Italië kon de onderneming bovendien geen omzetgroei behalen.

Burhmann wist donderdag verder te melden dat ook in Australië meer omzet is behaald. De divisie ASAP software sleepte minder inkomsten binnen en Graphic Systems juist iets meer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden