Buhrmann en Nutreco zekeren vrije val

De halfjaarcijfers van Buhrmann 'vallen niet tegen' en die van Nutreco zijn zelfs 'bijzonder fraai', oordelen beurshandelaren. Maar het handelshuis noch het vis- en voedingsconcern is een groot fonds dat de beurs in zijn geheel positief kan stemmen....

Van onze verslaggever

'Toch zijn de cijfers van Buhrmann en Nutreco mooie signalen. Als ze tegenvallen, komt de klap twee keer zo hard aan, want rentevrees maakt beleggers voorzichtig genoeg', zegt een handelaar.

Graadmeter AEX moest uiteindelijk 4,32 punten omlaag op 539,93 - amper hoger dan het slot eind 1998 (538,36). In het eerste halfuurtje van de handel, tussen negen uur en halftien, was de omzet miniem. De meeste particuliere beleggers weten nog niet dat het Damrak sinds maandag een halfuur eerder begint, vermoeden de wachtende handelaren.

De 16 procent hogere kwartaalwinst hielp Buhrmann aan een winst van 0,65 euro op 19,10. Beleggers waren vooral content met de aankondiging dat de winst per aandeel dit jaar 'duidelijk' omhoog zal gaan.

Nutreco maakte nog meer enthousiasme los. Het vis- en voedingsconcern behaalde het afgelopen halfjaar een winstgroei van 25 procent. Het aandeel verdiende 1,65 euro op 33,50.

De onzekerheid over de uitgevers werd duidelijk zichtbaar. Zowel Elsevier als Wolters Kluwer publiceren donderdag hun halfjaarcijfers. De aandeelhouders zijn er weinig gerust op. Elsevier verloor 35 eurocent liggen op 11,55, terwijl Wolters Kluwer 1,30 daalde op 31,40. 'Niet zo best', vindt een handelaar, want Wolters Kluwer vond totnutoe altijd steun op 32 euro. Ook Ahold valt volgens hem 'van het randje' door onder de 32 euro te sluiten op 31,50 (min 0,40).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden