Bufferzone in Boskoop wegens boktor

Minister Gerda Verburg (LNV) heeft in Boskoop een bufferzone ingesteld met een straal van 2 kilometer rond de plek waar in december larven van de Oost-Aziatische boktor zijn aangetroffen.

ANP

Daarmee geldt een handelsverbod voor alle bedrijven die in dit gebied planten hebben, waarbinnen de boktor zich kan voortplanten.

Bedrijfsinspectie


Het ministerie maakte dinsdag bekend dat de bufferzone is ingesteld. Pas nadat een bedrijfsinspectie is uitgevoerd en hierbij geen symptomen van de boktor zijn gevonden, mag er vanaf deze bedrijven weer verhandeld worden.

Door het instellen van de bufferzone stelt de minister de afzet van boomkwekerijen elders in Boskoop veilig. Zij heeft hierover overleg gehad met de Europese Commissie.

Speciale bijeenkomst


Voorzitter Jan van Leeuwen van de Nederlandse Bond van Boomkwekers denkt dat het in de bufferzone gaat om circa vijfhonderd bedrijfslokaties. De betrokken tuinders horen woensdag tijdens een speciale bijeenkomst waar ze aan toe zijn.

Volgens Van Leeuwen lijden de tuinders schade doordat ze, tot de inspecties zijn uitgevoerd, hun bedrijf niet kunnen uitoefenen en bovendien moeten ze de kosten van de inspecties betalen. Hij zegt ook dat minister Verburg alles heeft gedaan om de sector ter wille te zijn, maar dat de maatregel is opgelegd door de Europese Commissie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden