Buffers grote fondsen onder druk

Veruit de meeste Nederlandse pensioenfondsen hoeven nog niet op de uitkeringen te korten. Maar de kans dat ze dat op een gegeven moment wel moeten doen, is groter geworden.

De dekkingsgraad van de vijf grootste fondsen is in de eerste helft van dit jaar gedaald. Niet verbeterd. Dat is slecht nieuws, want die verhouding tussen het vermogen en de pensioenverplichtingen moest juist flink stijgen om aan de eisen van De Nederlandsche Bank (DNB) te voldoen.

Financieel gezond

De grote vijf moesten eind 2008 net als 335 andere pensioenfondsen een herstelplan maken. Daarin moesten zij DNB uitleggen hoe zij binnen vijf jaar financieel gezond konden worden. ABP (ambtenaren), PFZW (zorg), PME en PMT (metaal en elektrotechniek) en BPF Bouw (bouwnijverheid) stopten met indexeren en verhoogden de pensioenpremies. PME was de enige die een mogelijke korting op de pensioenrechten aankondigde.

Alleen BPF Bouw heeft op dit moment een dekkingsgraad die hoger is dan de minimaal vereiste 105 procent, de andere vier zitten daar nog onder. Zorgelijker is dat de trend neerwaarts is. De dekkingsgraad van de fondsen is in 2009 snel gestegen dankzij het spectaculaire koersherstel op de beurzen. Maar de dalende rente heeft dat herstel dit jaar deels tenietgedaan en op de beurzen heeft de twijfel toegeslagen, wat de beleggingsrendementen drukt.

Als de rente laag blijft, raken de fondsen achter op het schema van hun herstelplan. In december moeten zij bij DNB weer rapporteren over de voortgang. De kans is groot dat een aantal pensioenfondsen dan extra maatregelen moet nemen.

Spannende evaluatie

Pensioenexpert Marc Heemskerk van adviesbureau Mercer verwacht een ‘spannende evaluatie’. ‘Het probleem is veel groter dan die veertien fondsen waar DNB het over heeft. De herstelplannen zijn kort na de kredietcrisis gemaakt. We zijn nu twee jaar verder en het ingecalculeerde herstel heeft zich niet voorgedaan.’

Hij concludeert dat de rendementen waar pensioenfondsen vooraf van uitgingen in veel gevallen niet zijn gehaald. ‘Als de rente binnenkort stijgt, komt het waarschijnlijk wel goed. Maar dat die stijgt, is niet zeker. De fondsen klagen dat hun dekkingsgraad lijdt onder de historisch lage rente. Maar als je de renteontwikkeling over honderd jaar bekijkt, kun je net zo goed zeggen dat de rente in de jaren zeventig, tachtig en negentig historisch hoog was.’

Dames met pensioen (Colourbox)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden