'Buffer tussen bank en overheid'

Wellink (DNB): Bos moet agentschap oprichten...

Van onze verslaggever Frank van Alphen

AMSTERDAM Minister Bos van Financiën moet een stichting plaatsen tussen (deels) genationaliseerde banken en de overheid. Zo wordt voorkomen dat de regering zich met te veel details bij deze banken gaat bemoeien.

Dat zei Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank (DNB), donderdag bij de presentatie van het jaarverslag van de centrale bank.

‘Te veel bemoeienis van de overheid met de strategie van de bank is niet goed voor de bank. Zo’n agentschap is een buffer tussen de overheid en de bank. Zonder zo’n stichting moet de overheid telkens een standpunt innemen over zaken die spelen bij de bank.’

Wellink doelt onder meer op de recente aandacht van de Tweede Kamer voor de welkomstbonus van de financiële directeur van ING. De overheid heeft 10 miljard euro in ING gestoken en risico’s van de balans van de bank-verzekeraar gehaald.

Volgens Wellink wordt een bank ontregeld als de overheid er dicht op zit. ‘In de Verenigde Staten willen de Senaat en het Congres zich nu al bemoeien met het reisgedrag van bankiers. Ik begrijp de boosheid over bepaalde zaken bij banken, maar boosheid is geen basis voor een goed beleid.’

‘We hebben in Groot-Brittannië gezien dat een agentschap tussen banken en overheid snel kan worden opgezet’, zegt Wellink. ‘Het zal wel moeilijk zijn geschikte mensen te vinden die verstand hebben van de financiële sector. Nederland is een klein land.’ Volgens de bankpresident beraadt het ministerie van Financiën zich nog over het agentschap.

Wellink is goed te spreken over het pakket maatregelen van het kabinet om de economische crisis te bestrijden. ‘Het akkoord ziet er niet slecht uit. Alles bij elkaar steekt de overheid de komende twee jaar 12 miljard euro in de economie. Dat is een substantieel bedrag en exclusief de automatische stabilisatoren.’ In tijden van crisis geeft de overheid automatisch meer uit aan bijvoorbeeld werkloosheidsuitkeringen terwijl de belastinginkomsten achterblijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden