Bryan Roys rendement is te laag
3D-stars, het bedrijf van oud-voetballer Bryan Roy, is failliet. Niemand wilde zijn voetbalbeeldjes kopen...
Oud-voetballer Bryan Roy is in een lelijk faillissement beland. Vorige week sprak de rechtbank in Amsterdam het faillissement uit van 3D-stars in Uithoorn. Dit bedrijf, waar Roy sinds anderhalf jaar met twee zakenvrienden de scepter zwaaide, wilde de wereld veroveren met de verkoop van voetbalbeeldjes.
Dat mislukte, vooral omdat de vraag naar de in China geproduceerde beeldjes zwaar tegenviel. 3D-stars kon zijn rekeningen, onder meer voor de bouw van de websites van het bedrijf, niet meer betalen, zodat Roys zakelijke avontuur in mineur lijkt te eindigen.
Zijn bedrijf bracht tot nu toe 28 poppetjes op de markt van spelers uit de Nederlandse, Duitse, Italiaanse en Engelse hoogste divisies. De beeldjes, die nog het meest lijken op tinnen soldaatjes in clubtenue, zijn circa 15 centimeter hoog en kosten 14,95 euro per stuk.
De oud-voetballer, tevens jeugdtrainer bij Ajax, had grootse plannen met de voetbalpoppetjes. Gebruikmakend van zijn netwerk als oud-voetballer sloot hij met zestien grote Europese clubs licentieovereenkomsten, zodat hij de poppetjes van de vedetten exclusief op de markt mocht brengen.
Roy, die het idee voor de poppetjes opdeed in de Amerikaanse ijshockeycompetities, liet zijn site Soccerserie.com, waarop alle spelerspoppetjes te bewonderen zijn, vertalen in het Engels, Frans, Duits, Italiaans en Tsjechisch, om een groot publiek te bereiken.
Voorlopig kan de oud-vedette echter niet met de grote voetballers der aarde om de tafel om zijn rendement te bespreken, maar wacht hem overleg met de Amsterdamse curator Quintijn Gijsberts, die moet inventariseren waar de 11 miljoen euro omzet, die hij zou hebben geboekt, is gebleven.
Roy is niet de eerste voetballer die als ondernemer niet dezelfde uitzonderlijke kwaliteiten heeft als op het voetbalveld. In de jaren zeventig gingen de sigarenzaken van oud-spelers als Sjaak Swart en Ko Prins over de kop. Bekender zijn de blunders van Johan Cruijff, die in 1978 stopte als voetballer, maar kort daarna zijn rentree maakte omdat hij volledig aan de grond zat. Cruijff had al zijn geld toevertrouwd aan de oplichter Michel Basilevitch, die het geld achteroverdrukte via waardeloze investeringen.
Willem van Hanegem ging begin jaren tachtig het schip in toen hij zich met zijn vrouw Truus opwierp als pachter van een Haags tennispark. Het faillissement van de parkeigenaar kostte hem een paar ton, toen nog een enorm bedrag voor een voetballer.
Merijn Rengers