Brutale Zweed belaagt beurs Londen

Olof Stenhammar wil de beurs van Londen overnemen. Zijn bedrijf OM Gruppen is een zeer succesvolle exploitant en toeleverancier van effectenbeurzen over de hele wereld....

Ooit begon hij als verkoper van zwembaden. Met zijn brutale bod op de effectenbeurs van Londen springt Olof Stenhammar nu zelf in het diepe. De oprichter en topman van OM Gruppen, een Zweedse exploitant en toeleverancier van effectenmarkten over de gehele wereld, zorgt voor grote beroering in de vijver van de Europese beurzen.

Sinds de komst van de euro zijn die druk aan het fuseren. De grootste en belangrijkste fusie, die tussen Londen en Frankfurt, verloopt niet erg soepel. iX-International Exchange, zoals de nieuwe mammoet moet gaan heten, stuit op intern verzet bij beide partijen.

Geen wonder, zo stookte Stenhammar dit vuurtje gisteren nog wat op. iX is 'een verouderd concept voor een samengaan tussen twee nationaal georiënteerde spelers, zonder veel oog voor de technologische en commerciële veranderingen in de wereldwijde effectenmarkten'.

Dat klinkt parmantig: de beurs van Stockholm vertegenwoordigt 5 procent van de aandelen in de Euro-Top-300, Londen en Frankfurt respectievelijk 34 en 12 procent. Toch heeft Stenhammar enig recht van spreken. Het aandeel OM Gruppen is dé ster van de eigen Stockholmse beurs. De beurswaarde explodeerde vorig jaar tot bijna vier miljard dollar, een kleine tien miljard gulden - drie keer zoveel als de deftige, 227 jaar oude London Stock Exchange waard is.

Naast Stockholm bezit en beheert OM nog zes beurzen. Verder leveren de Zweden technische systemen aan onder meer de beurzen van Griekenland en Australië en de Hongkong Futures Exchange. Tenslotte stond OM samen met de zakenbank Morgan Stanley aan de wieg van Jiway, een schermenbeurs die zesduizend Europese en Amerikaanse aandelen binnen bereik van de gewone belegger moet brengen. Jiway moet in november van start gaan.

Stenhammar begon in 1985 met de oprichting van de eerste particuliere en volledig elektronische optiebeurs ter wereld. Hij schijnt op het idee te zijn gekomen toen hij in de jaren zeventig werkte voor een Amerikaanse effectenmakelaar. Zelf heeft hij nog altijd een belang van 4,3 procent in OM; de Wallenberg-familie, spin in het Zweedse financiële web, heeft 15 procent van de aandelen.

De dagelijkse leiding berust inmiddels bij Per Larsson, die net zo'n grote mond heeft als zijn voorganger. Het ontbreekt de LSE 'aan ondernemingslust en technische competentie', zei Larsson gisteren.

Inderdaad heeft LSE een verleden van crashes en haperingen in nieuwe handels- en computersystemen. Ook profiteren de Zweden van de verdeeldheid in de Londense achterban. Net als de Amsterdamse beurs is de LSE sinds kort geen vereniging meer, maar een gewone vennootschap. Maar de aandeelhouders van nu zijn grotendeels de leden van weleer - banken en effectenmakelaars met vaak tegenstrijdige belangen.

Vooral de kleintjes onder hen hebben bezwaar tegen de plannen met Frankfurt. Beleggers die Britse aandelen willen kopen, kunnen dat nu nog alleen via hen doen. Straks niet meer. Vandaar dat de LSE nog maar 59 procent van de aandeelhouders achter het iX-plan heeft kunnen krijgen, terwijl de statuten 75 procent voorschrijven.

Maar ook de Zweden zullen die statuten tegenkomen: de huidige regels beperken het belang in LSE voor één aandeelhouder tot maximaal 4,9 procent. Zo zijn er meer vraagtekens. Ongetwijfeld is OM een uiterst succesvol bedrijf met mooie producten, die het graag aan de Londense beurs zal willen verkopen - maar daarvoor hoeft het nog geen eigenaar te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden