Brussel zet breekijzer in energiemarkt

De Europese Commissie heeft dinsdag de aanval geopend op een reeks landen om hen te dwingen hun energiemarkt open te gooien....

Van onze correspondent Bert Lanting

Nederland is een van de weinige landen die geen waarschuwing hebben gekregen. Tegelijkertijd kondigde de Commissie-Barroso stappen aan tegen Frankrijk wegens het besluit van Parijs elf sectoren van zijn economie tot beschermd gebied te verklaren, om te voorkomen dat ‘strategische’ bedrijven in buitenlandse handen vallen. Volgens de wet mogen buitenlandse ondernemingen hooguit eenderde van de aandelen van die bedrijven opkopen. Voor meer is de toestemming van de Franse regering nodig.

Frankrijk en Spanje liggen al flink onder vuur in Brussel wegens het belemmeren van buitenlandse overnames in hun energiesector. Frankrijk blokkeerde een Italiaans overnamebod, terwijl Spanje de Duitse energiegigant E.On buiten de deur probeert te houden. Ook daartegen dreigt de Commissie stappen te ondernemen.

De 17 ‘zondaars’ krijgen twee maanden de tijd om te verklaren waarom zij zich niet hebben gehouden aan de afspraak hun energiemarkt meer open te stellen voor concurrentie. Volgens eurocommissaris Andris Piebalgs (energie) hebben de consumenten nog vaak te weinig keuze tussen leveranciers. Ook worden de prijzen soms nog gereguleerd, terwijl nieuwe bedrijven vaak geweerd worden.

Acht landen kregen ook een waarschuwing van Brussel omdat zij te weinig doen om duurzame energie, zoals wind- en zonne-energie, te bevorderen. Ook daarover zijn in 2003 afspraken gemaakt.

Terwijl de Commissie op het energiefront haar liberale kanonnen liet bulderen, koos Brussel voor het compromis in de strijd rond de dienstenrichtlijn, die het dienstverlenende bedrijven makkelijker moet maken in de hele EU te opereren. Aanvankelijk leek eurocommissaris McCreevy (interne markt) een voorstander van de oorspronkelijke versie van zijn voorganger, Frits Bolkestein. Maar dat pakket stuitte op zoveel verzet, dat de Commissie zich uiteindelijk moest neerleggen bij een uitgeklede variant van het Europees Parlement.

Het voornaamste verschil is dat bedrijven niet in andere landen aan de slag mogen volgens de regels die in hun eigen land gelden. Sommige landen vreesden dat die afspraak tot ‘sociale afbraak’ zou leiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden